Nieuws

Samos heeft uw hulp nodig!

2 oktober 2019 By beheerder
ANBI Goedgekeurd Goed Doel

Stichting Human Aid Now
E-mail: info@humanaidnow.org

Alleen al in de eerste 21 dagen van september zijn op Samos meer dan 1.300 nieuwe vluchtelingen geland en het kamp, gebouwd om maximaal 650 mensen te huisvesten, heeft nu meer dan 5.500 vluchtelingen. Deze aantallen zijn onbegrijpelijk en het aantal nieuwe vluchtelingen is sinds 2015 niet zo hoog geweest. Er is geen ruimte meer voor deze mannen, vrouwen en kinderen en geen tenten om hen te beschermen. Middelen raken op. Je kunt je niet voorstellen wat de condities zijn voor zoveel vluchtelingen die in zo’n kleine ruimte zijn gepropt.

Vluchtelingen lijden onder het gebrek aan voedsel en water, het gebrek aan toegang tot toilet- en douchefaciliteiten, het gebrek aan hygiëne en het constante wachten waar de overbezetting tot heeft geleid. Ze staan vaak om twee uur ’s ochtends op en staan zeven uur in de rij om een sandwich van 48 calorieën en een vruchtensap te ontvangen; soms is het broodje rijker aan calorieën omdat het vol maden zit!


Kort gezegd betekent dit dat vluchtelingen, zeker diegenen die alleen zijn gekomen, geen drie maaltijden per dag kunnen krijgen, omdat ze te laat zijn om in de rij te gaan staan voor de lunch wanneer ze eindelijk hun ontbijt ontvangen. “Het enige wat we doen is in de rij staan. De hele dag lang. Voor eten, voor kleding, voor het toilet, om naar de dokter te gaan. Het is ondraaglijk”, vertelt een jonge Afghaanse man.

De situatie wordt verergerd door het feit dat vluchtelingen vaak een onzekere toekomst tegemoet gaan. Velen hebben al meer dan een jaar op het eiland doorgebracht en moeten wachten tot 2020 of zelfs 2021 voordat ze hun asielaanvraag kunnen indienen bij het European Asylum Support Office. Er zijn gevallen geregistreerd waarin vluchtelingen hun eerste interviewdatum in 2023 ontvingen!

Vrijdag 13 september was de eerste regenachtige dag van het seizoen. Dit is een beangstigend voorteken van de komende maanden, wanneer het weer op Samos veel kouder en regenachtiger wordt. Het grootste deel van het kamp bestaat uit geïmproviseerde tenten en de meeste asielzoekers hebben heel weinig bij zich en vooral geen regenjassen en winterlaarzen.

Help Samos-vluchtelingen om de winter door te komen. Op de volgende pagina vindt u de lijst met benodigde items. We zullen alle donaties direct naar het magazijn in Samos sturen, waar voor onmiddellijke distributie wordt gezorgd.

Hartelijk dank voor uw hulp!

N.B.:

zie hieronder de boodschappenlijst.

Wat heeft Samos nodig, winter 2019

Heren (meestal maten S, M en L):

– Winterjassen

– Truien

– T-shirts met lange mouwen

– Broek (bij voorkeur joggers, geen costuum broeken aub)

– Sokken

– Ondergoed (nieuw)

– Winterschoenen (alleen warme e/o sport schoenen aub)

Dames (meestal maten M en L):

– Winterjassen

– T-shirts met lange mouwen

– Lange jurken / Abaya

– Broeken (bij voorkeur joggers of leggings)

– Sokken

– Ondergoed BH’s (vooral grote maten)

– Onderkant van ondergoed (nieuw)

– Winterschoenen (geen hakken alstublieft)

Kinderen:

– Winterjassen

– Truien

– T-shirts met lange mouwen

– Broeken (bij voorkeur joggers / leggings)

– Sokken

– Ondergoed (nieuw)

– Winterschoenen

– Rugzakken

– Sjaal en handschoenen

Baby’s: (0 tot 24 maanden)

– Onesies

– Wintersokken

– Truien

– Winterjassen / ski-packs

– Panty’s / broeken / leggings

– Hoeden / handschoenen

Allemaal:

– Slaapzakken

– Regenponcho’s

Doneer aub alleen artikelen die op de lijst staan ​​en die onbeschadigd en schoon zijn. We kunnen de rest niet gebruiken. Het verstopt het loods, kost vrijwilligerswerk en vertraagt ​​de distributie van levensreddende artikelen. Bedankt voor uw begrip.

Als u geen van deze items beschikbaar heeft, overweeg dan om een ​​donatie te doen aan Human Aid Now NL64ABNA0479717273. Elk klein bedrag helpt. Voor 10 euro kunnen we 1 warme waterdichte jas, 9 paar nieuw ondergoed of 80 regenponcho’s kopen!

Nicolaasvesper zondag 1 december in de Oude Kerk

Nicolaasvesper zondag 1 december in de Oude Kerk

1 oktober 2019 By beheerder

Op zondag 1 december organiseert de Raad van Kerken Amsterdam opnieuw een oecumenische “Nicolaasviering”, dichtbij de feestdag van de Heilige Nicolaas, aan het begin van de Adventsperiode. 

Kerkenpad naar de Bethelkerk

Kerkenpad naar de Bethelkerk

1 oktober 2019 By beheerder

Zondag 13 oktober zijn we te gast in de Bethelkerk in Tuindorp-Oostzaan in Noord.
De Bethelkerk is een wijkgemeente van de Protestantse Kerk Amsterdam.

Terugblik op ons Korenfestival zaterdag 28 september

Terugblik op ons Korenfestival zaterdag 28 september

1 oktober 2019 By beheerder

“Wat een middag, God zij geprezen!”, dat was zomaar een reactie van iemand die ons Korenfestival afgelopen zaterdag  in de Oude Lutherse Kerk bezocht. Ook wij kijken er met vreugde en dankbaarheid op terug.

Code Rood Netwerk

26 september 2019 By beheerder

Code Rood Netwerk (https://coderood.net/) is een onofficieel netwerk om ongedocumenteerden bij te staan om die op straat moeten overleven omdat ze niet in een gemeentelijk opvang geplaatst kunnen worden.  Met de Actie kerkbed willen we u vragen als kerken om bij wijze van protest en uit zorg voor de mensen die het betreft een aantal ‘Code-Rood bedden’ ter beschikking te stellen. Dit zijn bedden die alleen in uiterste nood gebruikt worden en onder protest, bij mensen thuis of in het gebouw van de kerk. Het gebruik van de bedden is altijd tijdelijk en het Code Rood Netwerk stelt zich verantwoordelijk voor het vervolg als een kortdurende opvangperiode is afgelopen.

Het Code Rood Netwerk bestaat uit diverse partijen die samenwerken in noodsituaties als deze ten einde tijdelijke oplossingen te vinden en de stad en elkaar te bewegen naar een werkelijke oplossing. Het gaat vaak om:

  • moeders met kinderen,
  • jongeren rond de 20 jaar die soms al zo’n vier, vijf jaar op reis zijn door Afrika en Europa en veelal vreselijke dingen hebben meegemaakt,
  • mensen met een medische aandoening.

Vraag:

Mocht u de mogelijkheid tot het beschikbaar stellen van bedden overwegen, wilt u dan zo spoedig mogelijk contact opnemen?

Sponsoring is ook relevant door middel van collectes of op andere manieren. Mocht u mee willen denken en doen in het team, neemt u dan ook vooral contact op!

EMAIL NAAR: kerkbed@gmail.com

Hartelijke groet,

Cor Ofman, Stap verder en Diversity House.

Coen van Loon, diaken RK kerk.

Ellen Siebring (Diaken Tituskapel Amsterdam West)

Margriet Valkman (Oosterparkkerk)

Pablo Eppelin (Wereldhuis)

Rikko Voorberg (PopUpKerk Amsterdam)

visie

26 september 2019 By beheerder

Het db van de Taakgroep vindt het zeker begrijpelijk dat kerkbestuurders protesteren tegen de kraak, want dat vertraagt hun sloop&bouwplannen. Maar die bouwplannen zijn sowieso nog niet zeker vanwege bezwaren van buurtbewoners.

De protesten uit rechts-extremistische hoek vinden we verder uiterst verontrustend. Wat ons betreft blijft voorop staan dat acties waarmee op legale wijze wordt geprobeerd soelaas te bieden aan mensen in nood, onze steun verdienen.
https://www.parool.nl/amsterdam/extreemrechtse-actiegroep-voorpost-demonstreert-bij-kraakpand-we-are-here~b8fc4a62/

Kraakbeleid tegen het licht houden

26 september 2019 By beheerder

Het kraakbeleid in Amsterdam is al jaren onveranderd. Zo wordt er niet ontruimd voor leegstand. Het Openbaar Ministerie maakt vervolgens afwegingen om te kijken of er een spoedontruiming plaats kan vinden. ‘Maar dit kan niet de bedoeling zijn’, zegt Halsema over de situatie in Westpoort. ‘Het kan niet zo zijn dat een eigenaar zijn pand wil betreden en er niet meer in kan.’

Deze specifieke situatie is dan ook reden voor de burgemeester om het kraakbeleid kritisch te bekijken. ‘Voor mij is dit incident aanleiding geweest om in de driehoek te bespreken of wij de uitgangspunten van het Amsterdams beleid niet nog eens goed tegen het licht moeten houden en dat gaan we ook doen.’ Wat mogelijke veranderingen in zouden kunnen houden kan Halsema nog niet zeggen. Wel benadrukt de burgemeester dat het direct ontruimen van gekraakte panden niet reëel is. ‘Of je nou het Amsterdamse beleid volgt of niet: op het moment dat de strafwet in werking treedt, zullen er altijd procedurele zorgvuldigheden in acht worden genomen. Dat geldt hier ook.’ 

 Direct ontruimen niet reëel  

Ook gaat Halsema specifiek in op de groep krakers die in het pand in Westpoort waren getrokken. ‘We merken dat deze groep, die nog steeds figureert onder de vlag van We Are Here, maar wisselend is in bezetting, in toenemende mate voor problemen zorgt. Nu deze groep steeds assertiever opereert, wil ik opnieuw nagaan of ons beleid aanpassing behoeft.’

Afscheid van de Taakgroep

26 september 2019 By beheerder

door Gerhard Scholte

In de septembervergadering van de Taakgroep Vluchtelingen zal ik mijn taak als voorzitter definitief neerleggen. Jan van der Meulen, emerituspredikant uit Zuid-Oost en nu lid van de Dominicusgemeente, zal mij opvolgen.

In augustus 2007 nam ik het voorzitterschap op me. Terugblikkend op die 12 jaren waarin ik de Taakgroep heb geleid denk ik terug aan een aantal gedenkwaardige momenten.

Verbreding gezocht

Toen ik in 2007 de Taakgroep binnenkwam was de vertegenwoordiging vanuit de Amsterdamse kerken uitermate smal geworden. Er waren in de jaren daaraan voorafgaand beleidsbeslisingen genomen waar niet iedere vertegenwoordiger zich in kon vinden, met als gevolg dat een niet gering deel zich terugtrok. Een van de eerste taken die ik voor me zag, was om de breedte van de Amsterdamse Kerken, zoals die in de Algemene Raad van Kerken samenkwamen, ook weer terug te krijgen in de Taakgroep. Zoiets gaat niet zonder slag of stoot, hoe voorzichtig we ook opereren.

Vreemdlandfestival en het begin van We Are Here

In 2011 besloten we als Taakgroep, in samenwerking met het Studentenpastoraat (o.a. Riekje van Osnabrugge) en onze Keizersgrachtkerk, een festival voor te bereiden gericht op jongeren, met als doel hen kennis te laten maken met ‘de wereld van de vluchteling’. Het festival kreeg de fraaie naam ‘Vreemdlandfestival’ en vond plaats op zaterdag 31 maart 2012. Alle ruimtes van de Keizersgrachtkerk waren een zaterdag lang gevuld met vele jongeren en vele vaak jonge vluchtelingen, rondom talloze activiteiten, zoals toespraken, interviews, muzikale intermezzo’s, etc.

Er kwamen op die ene zaterdag ruim 1000 jongeren op af. Met een nachtelijk dansfestijn in de kerkzaal sloten we af. Op de achterste rijen na, waren alle banken weggehaald om de Keizersgrachtkerk voor een keer de rol te laten spelen van haar oudere zus, Paradiso!

Menke Baller lid van mijn jongerengroep destijds, die ook actief aan de realisatie had meegewerkt, mailde gelijk de volgende dag: “Ik was geraakt door de indrukwekkende verhalen van asielzoekers, maar misschien nog wel meer onder de indruk van de overweldigende drukte. Zoooo veel maatschappelijk betrokken jonge Amsterdammers!”

In augustus van datzelfde jaar 2012 streken een aantal ongedocumenteerde vluchtelingen neer aan de Notweg in Amsterdam West. Een tentenkamp dat zich allengs uitbreidde onder de naam ‘We àre here!’ : ‘Wij zijn hier, mogen niet blijven en kunnen niet terug!’. Zij bleven er bijna vier maanden zitten. Samen met Geesje Werkman van KerkinActie bezocht ik hen een paar maal, later vergezeld van de Synodevoorzitter, Arjan Plaisir. Zo creëerden we media-aandacht. Sindsdien bezocht ik de mensen regelmatig, soms een paar maal per week en zag me langzamerhand geroepen tot een zekere coördinatie van de vluchtelingen en de vele verschillende vrijwilligers, buurtbewoners, waaronder Moslims, kerkmensen, actievoerders. De laatste dag van de maand November werd het kamp ontruimd. De bewoners gearresteerd.

De Vluchtgebouwen

Een paar dagen later, toen de mensen tot onze verontwaardiging alweer op straat stonden, werd een oproep gedaan mee te helpen aan de opvang. En dat werd tot mijn verrassing vooral verspreid via het netwerk van het Vreemdlandfestival!  Het onverwachtse resultaat was de kraak van St. Jozefkerk op West, omgedoopt tot de Vluchtkerk, die ruim drie maanden lang door een groep jongeren van heel gemengde samenstelling werd gerund, natuurlijk samen met de vluchtelingen zelf. Ik heb dat begin wel eens een oecumenisch wondertje genoemd, want niet alleen uit breed-kerkelijke kring (modern, orthodo, evangelical) maar ook uit Joodse, Islamitische en a-religieuze kring kwamen mensen meedoen. En ze werkten samen!  De Vluchtkerk kreeg daarna vele opvolgers, Vluchtgebouw, Vluchtschans etc. In de jaren van 2012-2014 raakte ik samen met de vele vrijwilligers rond WeAreHere en de raad van de ongedocumenteerden zelf steeds vaker betrokken bij het overleg met het Gemeentehuis, concreet vaak met ambtenaar Simon Bontekoning en burgemeester Eberhard van der Laan. In 2014 resulteerde dat in een samenwerkingsproject rondom de voormalige gevangenis aan de Havenstraat, al snel de Vluchthaven genoemd.  Een project dat zes maanden de tijd zou krijgen, om mensen van de straat te halen en met hen in te zoomen op hun werkelijke situatie, waarbij hun dossiers opnieuw zouden worden doorgenomen en waarbij hun een nieuw toekomstperspectief werd geboden, dmv allerhande cursussen.. Het project ging pas na drie maanden werkelijk van start. Er moesten teveel zaken voor het eerst worden uitgedacht! Onze teleurstelling was groot toen het Gemeentehuis toch vasthield aan de strikte periode van zes maanden, ondanks de maandenlange vertraging.

De band met het Gemeentehuis verkoelde jammergenoeg, terwijl de onderlinge band met soms heel nieuwe partners verder werd versterkt en verbreed.

De ECSR-uitspraak en de Amsterdamse Bed,Bad en Brood regeling.

We begonnen mee te denken met de plannen van KerkinActie (PKN) en de Europese CEC-kerken, die begin 2013 bij de ECSR een aanklacht tegen onze Nederlandse regering indienden. November 2013 volgde daarop een ‘immediate measure’, die het opvangbeleid van Amsterdam al flink beinvloedde: er kwam een BBB opvang, zij het nog alleen geldig van 18 – 9 uur, nachtopvang dus.

In November 2014 volgde de eigenlijke uitspraak, die in maart van het jaar daarop voor een heuse regeringscrisis zorgde.  Nu kon worden aangestuurd op een 24-7 BBB+.  De Taakgroep maakte ondertussen een verdere verbreding door. Ook de steungroep van WAH en Vrouwen tegen Uitzetting kwamen meedenken, waardoor verandering van de statuten nodig werd. Verder verbonden we ons meer en meer met landelijke organisaties als Kerk in Actie (vluchtelingenwerk, PKN), INLIA en ook de Projectgroep Vluchtelingen van de landelijke Raad van Kerken. Daarnaast werd ook de groep ‘We Gaan ze Halen’ (Rikko Voorberg)  gevraagd ons regelmatig op de hoogte te houden.

Goede Morgen Team en Gelagkameroverleg (GKO) en Kinderpardon

Vanaf November 2015 begonnen Annette Kouwenhoven, dokter Co van Melle (ook lid van de Taakgroep) en ikzelf dagelijks de BBB Walborg in Buitenveldert te bezoeken, rond de vroege klok van 9 uur, het tijdstip waarop de bewoners verplicht het gebouw moesten verlaten om zich verder die dag te `zelf te redden’ tot 17.30 ongeveer. Ik moest het na enkele weken voor gezien houden vanwege mijn gewone werk dat onder druk kwam te staan. Annette en dokter Co daarentegen hebben dat tot mei 2019 volgehouden. Ruim drie jaar lang stonden zij dagelijks voor de deur van de Walborg om de telkens wisselende groep mensen een luisterend oor te kunnen bieden, en allerlei advies te geven… Op deze manier werd er ook concrete informatie verzameld die telkens een beter beeld gaf van de situatie op straat. Dat leidde tot het idée om die monitoring van het GoedeMorgenTeam te delen met andere NGO’s die dagelijks bezig waren voor de groep van ongedocumenteerden in de stad. In januari 2017 werd voor de eerste maal een overleg bij elkaar geroepen van heel verschillende organisaties, in de Gelagkamer van de Protestantse Diaconie.  Als Voorzitter van de Taakgroep van de Kerken kreeg ik al snel de vraag ook dit bijeenkomsten structuur te geven. Het overleg – al snel het Gelagkameroverleg genoemd, naar de ruimte van de Diaconie waar we elkaar ontmoetten –  ging een steeds grotere rol spelen, ook doordat van tijd tot tijd gemeenteraadsleden werden uitgenodigd om te worden bijgepraat over de concrete situatie van ongedocumenteerde mensen in de stad.

Mei 2018 kwam het Gelagkameroverleg (GKO) met een nieuwe plan naar buiten voor de verkiezingen van diezelfde maand, het Nieuw Amsterdams Model Ongedocumenteerden, kortweg het NAMO.  De nieuw verkozen coalitie van GL, SP en D66 nam dat plan op hoofdpunten over, voor een vernieuwend beleid inzake de ongedocumenteerde Amsterdammers. We zitten op dit moment midden in de moeizame implementering van die plannen. De Taakgroep en het Gelagkameroverleg zullen daar de komende tijd nog hun handen aan vol hebben.

Kinderpardon en de volgende regeringscrisis.

Ook andere zaken begonnen zich aan te dienen, eveneens op het gebied van vluchtelingen en ongedocumenteerden. Het heeft uitgebreid in de voorgaande nummers van Kids de aandacht gekregen: De strijd voor een rechtvaardig Kinderpardon. Zowel op kerkelijk terrein (rond de organisatie van het Haags Kerkasiel), als op seculier terrein (samen met oa Tim Hofman van #Boos) maakte ik van het van dichtbij mee. En met overtuigend resultaat in januari van dit jaar, na een  tweede regeringscrisis naar aanleiding van vluchtelingen!

Loslaten is het parool!

Ook gelet op de ‘ambtstermijn van maximaal 2×4 jaren, waaraan men ook in de kring van de Raad van Kerken hecht, heb ik besloten het bij deze twaalf jaar te laten. Dat zijn er weliswaar 3×4, maar het eigenlijke werk van de Taakgroep kwam eerst goed op gang vanaf 2011, zoals u las, en van 2011 – 2019 zijn dat toch echt 2×4 jaren!

Ik laat dit werk met heel veel moeite los, dat is wel duidelijk! Tegelijk is het een goeie oefening in een soortgelijk loslaten dat de komende jaren nog vaker zal moeten gebeuren! Vooral het regelmatige sparren met de mensen van ons DB zal ik missen. Hun namen noem ik met grote dankbaarheid, Frans Zoer, secretaris en Anna Verbeek bestuurder.

Rest mij de Taakgroep een waardevol vervolg te wensen. Wat Jezus zei van de armen  – Jullie hebben hen altijd bij je –  zal ook gelden van vluchtelingen, ben ik bang. Een lange adem is daarom een eerste vereiste en de Taakgroep weet daarvan. En met de nieuwe voorzitter Jan van der Meulen heb ik daar het volste vertrouwen in!  

Oecumenische ontmoetingsdag – Kijken over muren heen.

7 september 2019 By beheerder

Kennismaking met het leven van en de hulp aan (ex-)gedetineerden in Noord-Holland.

Vrijdag 11 oktober 2019

11.00 – 15.00 uur. Ontvangst vanaf 10.30 uur

Christelijk Gereformeerde Kerk Westzaan, J.J. Allanstraat 185, Westzaan

Samen ÉÉN Amsterdam organiseert Walk of Peace op 22 september

Samen ÉÉN Amsterdam organiseert Walk of Peace op 22 september

7 september 2019 By beheerder


22 september organiseert Samen ÉÉN Amsterdam opnieuw een evenement, dat aansluit bij de Interkerkelijke Vredesweek. Het begin is in het Vondelpark.

Raad van Kerken Amsterdam viert culturele diversiteit met korenfestival

Raad van Kerken Amsterdam viert culturele diversiteit met korenfestival

3 augustus 2019 By beheerder

‘Halleluja Amsterdam’ is het thema van het Korenfestival dat de Raad van Kerken Amsterdam zaterdag 28 september van 14.00 tot 16.30 uur organiseert in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam.

Brief aan wethouder Groot Wassink voor extra noodopvang voor ongedocumenteerden

4 juli 2019 By beheerder

Sommige We Are Here groepen zwerven van kraakpand naar kraakpand, of overnachten in parken. Diverse hulpverleners hebben de gemeente Amsterdam dringend gevraagd om te zorgen voor uitbreiding van de noodopvang voor ongedocumenteerden. Ook het db van de Taakgroep Vluchtelingen heeft de wethouder gevraagd zich in te spannen voor meer noodopvang.

Brief 22 juni 2019 Taakgroep Vluchtelingen aan wethouder Groot Wassink

Hooggeachte wethouder Groot Wassink,

Vanuit het d.b. van de Taakgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam willen wij onze steun uitspreken voor de oproep tot extra noodopvang voor ongedocumenteerden. Onze voorzitter ds. Gerhard Scholte heeft, samen met vertegenwoordigers van andere organisaties in de stad, via het Gelagkameroverleg al vaker dergelijke oproepen aan de gemeente gericht, en ondertekende ook het appel van Code Rood Netwerk dd. 10 april in verband met de groep die uit de winteropvang op straat gezet werd.

Het vorige college formuleerde een humanitaire ondergrens: in Amsterdam zou geen mens op straat hoeven slapen. De praktijk is anders: bijzonder pijnlijk, wanneer zelfs de wachtlijst niet toegankelijk is.

Wij begrijpen dat u geen ijzer met handen kunt breken, maar hopen dat u zich ook in de toekomst sterk zult maken voor een vorm van bed, bad & broodvoorziening waar zonder twijfel behoefte aan zal blijven bestaan.

Met vriendelijke groet,

Frans Zoer, secr. Taakgroep Vluchtelingen

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

Bijlage: brief van Ton Meurs aan B&W, 19 juni 2019

Aan burgemeester en gemeentebestuur van Amsterdam,
Geachte burgemeester, geacht gemeentebestuur,
Geachte mevrouw Halsema, geachte heer Grootwassink, geachte woordvoerder 24Uursopvang mevrouw Klerks,

Betreft: Dringende oproep tot onmiddellijke opening van noodopvang voor ongedocumenteerde vluchtelingen in Amsterdam Bij deze doe ik als contactpersoon tussen de 65 voormalige bewoners van Uilenstede 574 Amstelveen, ongedocumenteerde vluchtelingen die zonder enige middelen sinds maandagmiddag op straat zwerven, en hun advocaat, een dringend beroep op u om met onmiddellijke ingang een noodopvang voor ongedocumenteerde vluchtelingen in Amsterdam te openen.

Mocht dit onverhoopt niet mogelijk zijn verzoek ik met onmiddellijke ingang de zorg voor deze groep, dwz voedsel, drinken, kleding, hygiène, vervoer, beltegoed, financiën, van particuliere donors over te nemen omdat deze zich voor een onmogelijke taak gesteld zien.

Als gemeentebestuur hebt u weliswaar niet de taak om de zorg voor de hele mensheid, en evenmin zondermeer voor alle of voor een deel van de mensen afzonderlijk, op u te nemen, maar u heeft dat wel als ze op uw deur kloppen, en zeker als ze kwetsbaar op uw stoep liggen. Het laatste is weliswaar nog niet letterlijk maar wel in feite het geval. U mag, en u wilt dat natuurlijk ook niet, over ze heen stappen.

Er is helaas in Amsterdam voor een ongedocumenteerde die zich aanmeldt geen enkele opvang. Wij hebben dat gemerkt en bewezen doordat de afgelopen 6 weken zich tientallen van ons hebben gemeld bij het Vreemdelingenloket en zelfs niet op een wachtlijst konden. Dit is ook bevestigd door de heer Henry Greenfield van het Vreemdelingenloket in een mail van 10 mei 2019 nadat wij deze hierop per mail hadden aangesproken en die wij hier citeren:

<Ik betreur het dat voor uw cliënten, en de nieuwe aanmeldingen, op dit moment geen plek is. De gemeentelijke opvang zit vol en er is inderdaad een lange wachtlijst. Dat wil niet zeggen dat er geen enkele mogelijkheid is om op de wachtlijst te komen, dat hangt af van de persoonlijke omstandigheden. Als we bijvoorbeeld het signaal krijgen dat iemand ernstig ziek is, zal het loket onderzoeken wat er mogelijk is. Zelfs in dergelijke situaties hebben wij op dit moment een wachtlijst. >

Dus zelfs  voor ernstig zieken is er momenteel geen mogelijkheid voor direct onderdak, is er alleen de wachtlijst.

Er is dus in Amsterdam geen opvang voor ongedocumenteerde vluchtelingen die zich aanmelden. Wij verzoeken u voor onze groep, maar ook voor alle  ongedocumenteerden, zoals bijvoorbeeld ook die welke  zich momenteel nog  met meer dan 50 in de Bijlmerdreef bevinden, een Noodopvang in te richten.

Ondertussen verzoeken wij u ook duidelijk en eerlijk te zijn over het feit dat er geen opvang is. Deze onduidelijkheid is namelijk de afgelopen tijd zowel voor het gerecht als in de praktijk tegen ons en ook tegen de vluchtelingen van onder andere de Bijlmerdreef gebruikt.
Zowel de staat als de rechter op aangeven van de staat, als ook de burgemeester van Amstelveen hebben namelijk van dit gebrek aan duidelijkheid gebruik gemaakt door te beweren dat er wel een centrale opvang in Amsterdam is.
Dat heeft mede geleid tot een ongunstige uitspraak tegen ons, waartegen wij geen beroep hebben kunnen aantekenen, en heeft er ook toe geleid dat de burgemeester van Amstelveen meende de ontruiming niet te moeten verhinderen, ook niet ter wille van de rechtsstaat omdat wij geen beroep hadden kunnen aantekenen,  omdat wij immers toch naar de opvang in Amsterdam zouden kunnen.
Die onduidelijkheid heeft ons dus ernstige schade toegebracht en zal, vrezen wij, tenzij u snel duidelijkheid geeft, dit ook doen aan de mensen van de Bijlmerdreef.

Ik vertrouw erop dat u niet zult beweren dat er wel een opvang is maar dat hij alleen maar vol is. Dat is namelijk  tot heden altijd, ook wat betreft de BBB, tegen ons gebruikt. Zoals dat ook met Ter Apel is gebeurd: daar is opvang werd er gezegd. Tot advocaat Fischer bewees dat dat alleen theorie was want dat de vluchtelingen die zich daar aanmeldden werden geweigerd omdat er niet binnen een bepaalde tijd een kans was op uitzetting. Maar er is wel opvang, bleven sommigen zeggen. Maar in de praktijk dus niet, en daar gaat het om. Wij zouden als kinderen op school niet met zulke redeneringen hebben hoeven aankomen.

Wij verzoeken u dus vriendelijk maar dringend voor de mensen die zich momenteel op straat bevinden, of binnenkort dreigen op straat te komen, of die zich in een kraakpand bevinden waarvan de duur ongewis is, een Noodopvang voor ongedocumenteerden te openen.
Ook  verzoeken wij u om eventuele kraakpanden op te nemen in de 24Uursopvang.
Ten slot verzoeken wij u, zolang er in Amsterdam geen opvang voor een ongedocumenteerde die zich aanmeldt bestaat, daar dan ook duidelijk over te zijn. U bij voorbaat dankend, verblijf ik, namens de groep ongedocumenteerde vluchtelingen van We Are Here van v/h Uilenstede, Met vriendelijke groet,
Ton Meurs, supporter We Are Here, ondersteuner voormalige groep Uilenstede

1 2 3 4 16
Print deze pagina: