Kerken in actie tegen sluiting van de Winteropvang

Per 1 april heeft de gemeente de winteropvang gesloten. Vorig jaar heeft de gemeente die voortgezet en die groep van bijna 150 woont nu in de Derkinderenstraat. De winteropvang van dit jaar is beëindigd waardoor de groep van 60 ongedocumenteerde bewoners op straat kwam te staan.

Het Code Rood Netwerk deed een dringend verzoek aan de Amsterdamse kerken om onderdak te verlenen, al was het maar voor een nacht. De afgelopen week boden de volgende kerken onderdak: Dominicuskerk, Gemeenschap van Sant’Egidio Nederland in de Mozes & Aäronkerk, de Waalsekerk, de Tituskapel, de Oosterparkkerk, de Muiderkerk, de Keizersgrachtkerk en Kerkplek Hebron (Spaarndammerbuurt).

Helaas is er ook door deze solidariteitscampagne ‘Kille Nachten’ nog geen oplossing gekomen voor het probleem van gebrek aan slaapplaatsen in de gemeentelijke opvang.

slapen in de Waalse kerk

Een deel van de groep ongedocumenteerden die onderdak zocht in de Amsterdamse kerken staat op de wachtlijst voor opvang van de gemeente, maar zij worden tot nu toe niet kwetsbaar genoeg bevonden om al opgevangen te worden. De gemeente heeft, ondanks aandringen van organisaties uit de stad, ervoor gekozen geen overbruggingsopvang te bieden.

Deze collectieve solidariteitscampagne met de kerken werd afgesloten met een debat en laatste Kille Nacht  in de Dominicuskerk: https://www.facebook.com/events/2131612103612819/

Tijdens dit afsluitend evenement gaven Code Rood en de kerken een duidelijk signaal naar de gemeente af: Slapen op straat is mensonwaardig. We helpen, maar onder protest.

Het Code Rood Netwerk bestaat uit Amsterdam City Rights, het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie, Caritas Amsterdam, Stap Verder en verschillende stadskerken in de Amsterdamse gemeente.