uit nieuwsbrieven van stichting Here to Support van 1 en 8 april

Omdat de Gemeente te weinig dagopvang regelt en alleen voor nachtopvang zorgt, heeft Here to Support twee dagopvang locaties geopend, voor een vaste groep van 35 mensen in West en Oost. De groep is jong, veel van hen jonger dan 23 jaar. Deze locaties voldoen aan de eisen van de GGD wat betreft grootte, hygiëne en zijn aangemeld bij de gemeente. 

Hier bieden wij de komende tijd wasmachines, drinken, fruit en lunch aan. We organiseren activiteiten (taallessen, informatieve voorlichting en creatieve projecten) en brengen hun directe straatsignalering over aan partnerorganisaties en de gemeente en naar journalisten en sociale media.

Met deze dagopvang kunnen wij deze jongens een stabiele basis overdag bieden en zorgen dat ze niet besmet raken en mensen kunnen besmetten met Corona. 

Via donaties van vele betrokken mensen is er tot nu toe dagelijks voldoende te eten, de overheerlijke vegetarische gerechten komen uit landen zoals Soedan, Eritrea en Syrië. Tijd voor een nieuw kookboek!

Wij zijn in de afgelopen weken hard bezig geweest om te monitoren hoe het met al die verschillende groepen, in al die verschillende locaties en voorzieningen gaat. Zeker vanuit de groep die op dit moment overdag op straat staat, krijgen wij constant signalen dat het voor mensen nog steeds moeilijk is om zichzelf staande te houden: Het gebrek aan faciliteiten om kleding te wassen, vervoersmiddelen als een fiets of ov kaart, publieke toiletten in de stad, leefgeld, een plek om ontbijt en lunch binnen ergens op te eten en een plek om bagage overdag ergens neer te zetten, maakt dat al deze mensen constant aan het overleven zijn en het ontzettend zwaar hebben op dit moment.

Wij blijven dus met klem aandringen op 24-uurs opvang omdat dit in onze ogen de enige oplossing is. Lees de richtlijnen van het Rijk.

De signalen die we opvangen vanuit individuen zoeken wij uit en zetten wij door naar partner NGO’s, de verschillende regiegroepen en overleggen waar we in zitten en de gemeente Amsterdam. Een van de belangrijkste zorgwekkende signalen op dit moment is de beperkte toegang tot gezondheidszorg in deze coronatijd – en specifiek de psychische ondersteuning – omdat veel spreekuren, therapiesessies en counseling is weggevallen. Ook het informele netwerk rondom ongedocumenteerde mensen valt langzaam weg, omdat veel vertrouwenspersonen zelf in quarantaine zitten of niet meer op bezoek komen. Dat betekent dat de vrijwilligers en medewerkers in de diverse opvanglocaties alerter zijn op signalen die ze rondom het psychisch welzijn van de ongedocumenteerden opvangen. Wij hebben contact met Arq Centrum ‘45, maatschappelijk werk van Kruispost, Dokters van de Wereld om mensen, indien gewenst, aan hulpverlening te koppelen.