Een gedoogstatus voor ongedocumenteerden?

Webinar van de Taakgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam

i.s.m. Rian Ederveen (Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt  www.stichtinglos.nl)

Met deskundige Jeroen Doomernik en ombudsman van de Metropool Amsterdam Arre Zuurmond

Donderdag 22 april, 16.00-17.30 uur

Aanmelding bij Frans Zoer  frans.zoer@hotmail.com

Na aanmelding ontvang je in de week voorafgaand aan het webinar de zoomlink.

In dit webinar willen we verkennen wat het Duitse beleid inzake ‘Duldung’ van mensen zonder papieren inhoudt en voor Nederland zou kunnen betekenen. We nodigen iedereen die, vanuit de kerken, als buddy of vanuit een ngo, betrokken is bij de situatie van ongedocumenteerden, van harte uit het webinar te volgen!

Directe aanleiding vormt de uitzichtloze situatie van afgewezen asielzoekers die geen status krijgen en ook niet uitgezet kunnen worden. Zij blijven steken in het asielgat, een juridisch limbo zonder perspectief, met als effect: een leven van ongezonde afhankelijkheid en apathie. De afgelopen jaren ontwikkelden het ASKV en BOOST activeringsprogramma’s, met trainingen en praktijkleertrajecten. Ook het Wereldhuis bood trainingen om zelfredzaamheid te vergroten. Here to Support helpt hen als kleine ondernemer inkomsten te verwerven en de Taakgroep Vluchtelingen lanceerde in 2016 de Actie Steun Ongedocumenteerden waardoor mensen zonder papieren allerlei activiteiten (zoals catering en schoonmaak) kunnen doen voor verschillende kerken. Kerken organiseerden ook taallessen en taalcafés.   Maar meer is nodig!!

De Nederlandse Vreemdelingenwet biedt geen mogelijkheden voor vluchtelingen in het asielgat. Biedt het Duitse Duldung een goed perspectief? Een gedoogstatus, een wettelijke mogelijkheid voor ongedocumenteerden om – officieel in afwachting van uitzetting – opleidingen te volgen en werk te vinden, met na verloop van jaren onder voorwaarden zelfs een uitzicht op legalisering. Hoe werkt dat?? En wat zijn de mogelijkheden en condities om het naar Nederland te vertalen?

Programma  

16.00 uur             Welkom en inleiding, door Jan van der Meulen voorzitter Taakgroep Vluchtelingen

                               Vragen kun je stellen via de chat; aan het eind wordt een aantal in gesprek gebracht

16.10 uur             een praktijkverhaal van BOOST: training en activering

16.20 uur             Wat is Duldung

                               Presentatie door dr Jeroen Doomernik, universitair hoofddocent aan de UvA

16.40 uur             werken aan zelfredzaamheid – een korte video

16.50 uur            En kan dat ook in Nederland?

Gesprek met Jeroen Doomernik en Arre Zuurmond, o.l.v. Rian Ederveen

17.00 uur             Beantwoording van vragen uit de chat

17.20 uur             Op weg naar een ‘campagne’ Gedoogbeleid in Nederland?

17.25 uur             Afsluiting

Informatie over de sprekers:

Rian Ederveen

Coördinator van het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt, lid van de Werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland.

Publiceerde o.a. https://joop.bnnvara.nl/opinies/het-nationaal-migratiedebat-nederland-kan-kiezen-voor-het-duitse-model

Jeroen Doomernik

Universitair hoofddocent bij de UVA, internationale ervaring op het gebied van mondiale migratie en asielbeleid, publiceerde o.a. Refugee Reception within a common European asylum system: looking at convergences and divergences through a local-to-local comparison, The City as an Agent of Refugee Integration.

Arre Zuurmond

Ombudsman Metropool Amsterdam, publiceerde recent De Onzichtbaren (documentaire en rapport over ongedocumenteerden in Amsterdam en Nederland). Zie: https://www.ombudsmanmetropool.nl/Nieuws-Publicaties/article/1298/Ombudsman-vraagt-aandacht-voor-kwetsbaarheid-ongedocumenteerden?category=100

Renate Bos was mede-onderzoeker voor dit rapport en werkte voorheen bij het Wereldhuis  van de  Protestantse en Lutherse Diaconie.

Het Kennisplatform Integratie & Samenleving publiceerde twee korte overzichten van wat Duldung in Duitsland inhoudt; zie: https://www.kis.nl/artikel/nieuwe-kis-publicatie-biedt-inzicht-duitse-aanpak

= = =