Nacht van de Vervanging – 22 november

Op woensdag 22 november 2017 geven politici en bekende Nederlanders voor één nacht onderdak aan een vluchteling zonder verblijfsvergunning, als ‘vervanging’ van de opvang die vluchtelingenorganisaties dagelijks bieden. Het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen wil daarmee vluchtelingen een gezicht geven.

In de opmaat naar de overnachting organiseert het ASKV die avond een bijzondere bijeenkomst ‘De Nacht van de Vervanging’ in het Verzetsmuseum in Amsterdam. U bent van harte welkom! Dit jaar stellen stand-upcomedian en schrijver Raoul Heertje, acteur en presentator Joost Prinsen en vele andere bekende Nederlanders hun huis open voor een vluchteling. Waarom zij dat doen vertellen zij tijdens De Nacht.

Het ASKV organiseerde o.a. in 2006 en 2015 een succesvolle Nacht van de Vervanging. Zowel voor vluchtelingen als voor raadsleden, wethouders en BN-ers is deze persoonlijke ontmoeting steeds een bijzondere ervaring geweest.

Traditiegetrouw staan we tijdens de Nacht ook stil bij de actuele politieke ontwikkelingen rondom vluchtelingen. Dit jaar staat uiteraard in het teken van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Door veel experts wordt de asiel- en migratieparagraaf van het akkoord beoordeeld als hard en gericht op het afweren en uitsluiten van vluchtelingen. Kijk maar naar de nadruk op opvang in de toch al volle en vaak gevaarlijke regio. Het niet verruimen van het kinderpardon is een gemiste kans. Ook is het ASKV bezorgd over het beperken van rechtsbijstand aan asielzoekers. Dit kan leiden tot meer onterechte afwijzingen en dus meer mensen die bij ons moeten aankloppen voor hulp.   Centraal staat de Amsterdam bed-bad en broodregeling die volgens de coalitiepartijen plaats moet maken voor de landelijke vreemdelingenvoorziening, waar mensen worden opgevangen ter voorbereiding van hun vertrek.

Hierover gaan we in gesprek met vier fractievoorzitters uit de Amsterdamse gemeenteraad, Reinier van Dantzig (D66), Marjolein Moorman (PVDA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Daniel Peters (SP). Wat verwachten zij van de afspraken die gemaakt gaan worden tussen gemeenten en het Rijk? Hoe moet die nieuwe constellatie er volgens hen uitzien? Welke randvoorwaarden worden er gesteld en hoe wordt de humanitaire ondergrens bewaard?

De Nacht van de vervanging begint om 19.00 in het Verzetsmuseum.  Na 2 uur entertainment, gesprekken met vluchtelingen en politiek debat en muzikale omlijsting, vertrekken vluchtelingen met  hun gastheren/vrouwen om 21.00 naar hun opvang van één nacht.

Als u de Nacht van de Vervanging wilt bijwonen kunt u zich aanmelden via aanmelden@askv.nl

Wanneer: woensdag 22 november 2017

Hoe laat: inloop vanaf 19.00. programma van 19.15 tot 21.00

Waar: Verzetsmuseum, Plantage Kerkstraat 61, Amsterdam