Nieuwe Dagopvang bij de Protestantse Diaconie

Op maandag 30 januari opende Boudewijn Oranje (bestuurder van het stadsdeel Centrum in Amsterdam) om 14.00 uur de kas op de binnenplaats van het Corvershof (Nieuwe Herengracht 18). De kas werd door de Protestantse Diaconie geplaatst om de toeloop van ongedocumenteerde migranten in het Wereldhuis op te kunnen vangen.

Het Wereldhuis, een project van de Protestantse Diaconie, is een veilige plek voor mensen zonder geldige verblijfspapieren. Zij komen voor hulp, een gesprek en cursussen. Tegen alle verdrukking in ontwikkelen ze zelf initiatieven op het gebied van cultuur en educatie. Het Wereldhuis en de kas zijn zeven dagen per week open.

Mensen die gebruik maken van de bed-bad en broodvoorziening staan om 9.00 uur buiten op straat, weer of geen weer. Het is noodzakelijk dat zij ook overdag een dak boven hun hoofd hebben en niet hoeven rondzwerven op straat. De ongedocumenteerde Amsterdammers komen voor onze activiteiten, voor een gesprek met lotgenoten, counselors of advocaten. Met name tijdens lunchtijd is het erg druk; een lunch voor 80 mensen was geen uitzondering meer. ‘Het Wereldhuis werd echt te klein, we moesten mensen buiten laten wachten en dat past niet bij ons’,  zegt Annette Kouwenhoven projectmedewerker van het Wereldhuis. ‘We zijn heel blij met de ruimte die de kas biedt, we kunnen er de dagelijks lunch aanbieden.’

De Protestantse Diaconie is al eeuwenlang het hart van de armenzorg in Amsterdam. Vanaf de 17e eeuw werden in de monumentale panden armen gehuisvest. Ook nu is het een plek waar mensen omzien naar elkaar. Directeur Paul van Oosten van de Protestantse Diaconie:  ‘We stimuleren mensen in Amsterdam om elkaar te helpen en we gaan uit van de kracht van mensen. Of je nu rijk, arm, uitgeprocedeerd, eenzaam, succesvol of dakloos bent, we hebben allemaal aandacht nodig. We vinden het belangrijk dat al deze mensen een plek hebben en verwachten dat we met de ruimte in de kas nog meer mensen een plek kunnen bieden.’