Eritrese vrouw vertelt: van BBB naar kraakpand

Nooit had ik gedacht dat ik een pand zou kraken, maar mijn situatie dwong mij hier toe.

Al bijna twee jaar woon ik, als ongedocumenteerde vrouw, in de bad-bed-brood nachtopvang van de gemeente Amsterdam. Dat betekent dat ik al meer dan 700 keer opnieuw dakloos ben gemaakt. Elke ochtend om kwart voor 9 word ik zonder geld, weer of geen weer, op straat gezet en moet ik overdag op straat verblijven. Het pand waar ik ‘s nachts slaap staat dan de hele dag leeg en pas na 16.00 uur mag ik weer naar binnen.

Ook als ik ongesteld ben moet ik de hele dag op straat lopen, zonder geld om ergens naar de wc te kunnen gaan.

Ik heb niet eens geld om mijn eigen maandverband en verzorgingsproducten te kopen, al krijg ik soms geld van steunorganisaties. Als ik ‘s nachts ongesteld word moet ik bij de mannelijke beveiliger van de bbb om maandverband vragen. Je moet wel, er is geen keuze. Het maandverband is dun. Ik heb er twee nodig. Ook mag ik in de bbb niet mijn eigen eten koken en ik mag niet zelf bepalen hoe laat ik ga slapen. Ik deel al twee jaar een kamer met voor mij onbekende vrouwen. Je moet steeds aan elkaar wennen, iedereen heeft problemen. Ik kan niet lang bij vrienden logeren omdat ik niet tot last wil zijn en ook loop ik dan het risico dat ik mijn bed verlies in de bbb. Er staan 150 mensen op de wachtlijst dus misschien kom ik er dan niet meer in.

Overdag ga ik vaak naar het Wereldhuis en volg ik cursussen bij ASKV, We Are Here Academy en het Wereldhuis om mezelf bezig te houden. Ik ben blij dat deze organisaties er zijn en dat ik overdag toch vaak ergens droog kan zitten, maar in het weekend zijn ze gesloten en sta ik echt op straat. Ik zie vrouwen om mij heen die zich genoodzaakt voelen om de prostitutie in te gaan. Ze verdienen daar een beetje geld waarmee ze iets van autonomie over hun leven kunnen kopen. Maar is dit dan de oplossing die de gemeente Amsterdam biedt aan vrouwen?

Meerdere malen spraken wij, sympathisanten en gebruikers van de BBB, bij de gemeenteraad in, om iets aan de situatie te veranderen. In andere plaatsen in Nederland wordt wel 24-uurs bbb met begeleiding georganiseerd. In Amsterdam worden de criteria om gebruik te mogen maken van de bbb alleen maar verscherpt. Ook nu worden vrouwen die niet voldoen aan deze criteria de straat op gestuurd. Zo worden we steeds banger en steeds meer gemarginaliseerd. Dit is geen leven, zo kan en wil ik niet leven.

Met een groep hebben wij gisteren in Amsterdam Oost (Zeeburgerpad 94) een pand gekraakt. In deze voormalige kringloopwinkel hoop ik voorlopig te kunnen blijven. Dit is een plek waar ik zelf kan koken, waar ik 24 uur per dag toegang heb tot basale zaken zoals water en een wc.”

 

“Wij roepen bewoners van de stad, politici en journalisten op om op woensdag 15 november om 08.45 u naar de BBB in Buitenveldert te komen (Walborg 2b) om met ons in gesprek te gaan. Tijdens dit openbare symposium vertellen we over onze positie, ons leven. Ook willen we gezamenlijk overleggen, hoe we een betere bbb met begeleiding in Amsterdam kunnen opzetten.”