Terugkeer een fictie – ongedocumenteerd op straat geen oplossing!

Vrouwen Tegen Uitzetting (VTU) organiseert op donderdag 20 april
een bijeenkomst over het terugkeerbeleid in Pakhuis de Zwijger
inloop (met soep) vanaf 18:00, programma 19:00-21:00 uur

met asieladvocaat Maartje Terpstra

en hoogleraar arbeids- en migratierecht Leo Lucassen

‘Het terugkeerbeleid moet strenger!’ ‘Afgewezen asielzoekers moeten zo snel mogelijk het land uit, desnoods met geweld.’ Dat is wat we voortdurend horen in de berichtgeving over het Nederlandse asielbeleid. Maar de praktijk geeft een heel ander beeld: slechts 1/3 van de ‘vertrekplichtigen’ gaat weg uit Nederland. De rest komt op straat terecht. Toch benadrukt het kabinet keer op keer dat wie niet mag blijven sneller zal worden uitgezet. Die fictie wil VTU ontmaskeren en we komen met alternatieven.

Programma van 19:00-21:00 in Pakhuis de Zwijger

  • Sami Tsegaye vertelt wat het betekent om als ‘ongedocumenteerde’ van het kastje naar de muur, van ambassade naar ambassade te worden gestuurd. (Engels).
  • Schrijver en De Groene-redacteur Irene van der Linde legt uit welke politieke en handelsbelangen er spelen en hoe de verantwoordelijkheid voor ‘terugkeer’ eenzijdig bij de vluchteling wordt gelegd.
  • Asieladvocaat Maartje Terpstra gaat in op de juridische praktijk en het ontbreken van uitwijkmogelijkheden voor vluchtelingen zonder de juiste papieren.
  • Yusuf Adam: 12 jaar op straat, hoe is dat? (Engels).
  • Rana van den Burg, coördinator bij een ngo in Utrecht die ongedocumenteerde vluchtelingen bijstaat en opvangt. Zij vertelt wat zo’n langdurige onzekere toestand doet met afgewezen vluchtelingen en hoe zij daar in Utrecht mee omgaan.
  • Ten slotte zal Leo Lucassen, directeur van het IISG en hoogleraar arbeids- en migratierecht in Leiden, ingaan op hoe je ook met andere ogen naar vluchtelingen, grenzen en oplossingen kunt kijken.

Het volledige programma staat op de site van Pakhuis de Zwijger.
De bijeenkomst is gratis, geef je wel op via de site van Pakhuis de Zwijger.
Met hartelijke groet, VTU                                                                                          

 website VTU; Facebook