We Are Here in Amstelveen en in Buitenveldert

In Amstelveen is een groep van WAH neergestreken die de afgelopen maanden op verschillende plaatsen in Amsterdam Oost in kraakpanden heeft gewoond. De Steungroep WAH heeft steeds geprobeerd de groep te steunen en te helpen, maar het lukt nog niet om een werkbare aanpak te vinden.

Veel asielzoekers uit deze groep zaten ooit in de Vluchtgarage. Het is misschien wel de meest wanhopige groep van WAH.

In Amstelveen heeft de r.k. Caritas Amstelland zich hun lot aangetrokken. De r.k. pastores hebben de gemeente gevraagd clement te handelen. De Taakgroep houdt contact met de mensen die de opvang coördineren.

De groep WAH-vrouwen die lang in de Burg. Roëllstraat verbleef, heeft eind mei een kantoorpand in Buitenveldert gekraakt.

Lees verder http://wijzijnhier.org/2018/:

Zondag 27 mei 2018 hebben de vrouwen van ‘We are Here’ vluchtelingen collectief intrek genomen in het  pand aan de Tommaso Albinonistraat 5. Dit kantoorpand stond al vele jaren leeg. Na de ontruiming in april van het vorige onderkomen aan de Burgermeester Roëllstraat was de noodzaak na 7 weken zonder huis zeer hoog om nieuwe woonruimte te vinden. De groep grijpt het moment aan om de urgentie voor een 24-uursopvang te benadrukken en ook duidelijk te maken wat er nodig is om een succesvolle opvang te realiseren.

Al bijna 6 jaar voert het  ‘Wij zijn hier’ collectief een strijd voor een ander asielbeleid en een normaal leven met basale mensenrechten. ‘De situatie de afgelopen jaren heeft ons en vele anderen veel energie gekost. Wij vragen daarom de toekomstige gemeenteraad om de aankondigde 24-uursopvang zo spoedig mogelijk te realiseren. Een 24-uursopvang waar wij de nodige rust en veiligheid kunnen vinden en kunnen werken aan onze toekomst in de Nederlandse samenleving’, aldus Raaho uit Somalië.

De vrouwen van Wij Zijn Hier (afkomstig uit Somalië, Eritrea en Ethiopië) willen benadrukken dat zij de 24-uursopvang mede vorm willen geven. ‘Het is belangrijk met ons te praten in plaats van over ons’. Er is inspraak nodig van de mensen waar de opvang voor bestemd is, anders wordt het nooit succesvol. Voor zowel de mensen zonder verblijfspapieren die al vele jaren rondzwerven in Amsterdam, als voor de gemeentepolitiek staat er veel op het spel om deze nieuwe 24-uursopvang te laten slagen. Voor de groep betekent 24-uursopvang een belangrijke stap richting een normalere manier van leven. De vrouwen vragen de gemeente en uitvoerende instanties oprecht met hen in gesprek te treden. ‘Samen kunnen we de situatie die al veel te lang duurt oplossen’ zegt Maria uit Ethiopië.