Regeerakkoord over opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

Landelijk verandert er ten gevolge van het nieuwe Regeerakkoord een en ander met betrekking tot de opvang van uitgeprocedeerden die het land moeten verlaten. In acht gemeenten (waaronder Amsterdam) komt een LVV: Landelijke Vreemdelingenvoorziening. De acht gemeenten en het Rijk onderhandelen over hoe die opvang geregeld gaat worden. Thema’s:

  1. De LVV’s krijgen de rol van centrum-gemeente, met nevenvestigingen. Er zou ruimte zijn voor lokale verschillen, bv in de omgang met terugkeer.
  2. De 8 gemeenten hopen uit te komen op een groeimodel waarin de huidige werkwijze in de BBB’s vooralsnog zoveel mogelijk behouden blijft. Die verschilt overigens sterk per gemeente – Amsterdam heeft zich niet ruimhartig betoond. Is een thema voor de verkiezingen.
  3. Gemeenten vragen ruimte voor eigen aanpak en willen afspraken maken waarmee Dienst Terugkeer & Vertrek zoveel mogelijk op afstand blijft.