Team Straatsignalering helpt jongeren in de Ramadan

Nu de Ramadan is begonnen ziet Team Straatsignalering dat vooral jongeren behoefte hebben aan extra eten om op de been te blijven.

Annette Kouwenhoven doet verslag en vraagt steun om hierin te voorzien (Kerk in Actie en EO Metterdaad hebben steun toegezegd). Ook gaat het Team spreekuren houden in de sporthallen om informatie te geven; tenslotte schetst ze de noodsituatie van ongedocumenteerde arbeidsmigranten en de hulpinitiatieven die voor hen op gang komen.

De Ramadan.   In deze zware tijden is juist geloof heel belangrijk. Op donderdag 23 april, in de noodopvang van Sporthallen Zuid, kregen de vastende ongedocumenteerde jongens een broodpakket uitgereikt, zodat ze ’s ochtends vroeg een broodje konden eten voordat de zon opkwam op vrijdag 24 april om 06.23.

Na zonsondergang dezelfde dag – vrijdag avond 24 april om 20.54 uur – was er om 21.30 avondeten in de Sporthallen Zuid. We kregen van de 25 vastende jongens in deze noodopvang te horen dat ze deze vastenmaand extra voedsel nodig hebben om sterk te kunnen blijven. Dus we hopen dat er misschien hulp kan komen.

Wat is als extra voedsel toegestaan in de noodopvang: bananen, mandarijnen, pakjes vruchtensap, dadels, koekjes, powerrepen. Eten opwarmen in de Sporthallen Zuid kan helaas niet, een waterkoker ook niet. We zijn nog in gesprek of er niet toch ’s nachts warme dranken voor de vastende groep mogelijk is, daarvan houden we jullie we op de hoogte. Maar in ieder geval konden we vrijdagavond 24 april dankzij giften aan het Noodfonds fruit, melk en sap kopen. We hopen dat er de komende maand extra (houdbaar) voedsel zoals fruit, dadels, pakjes fruitsap, pakjes melk en powerrepen naar de Sporthallen gebracht kan worden, het liefst voor alle 90 mensen die daar slapen natuurlijk, of dat mensen financieel willen bijdragen aan het Noodfonds dat in beheer is van de Hofkerk in Oost; zodat de vastende jongens het zelf kunnen blijven kopen. 

Als je wilt bijdragen, dank! Giften kunnen overgemaakt worden naar: NL13 INGB 0000 1225 88, Martelaren van Gorcum o.v.v. Noodfonds Straatsignalering Amsterdam. Deze rekening is in beheer bij de Hofkerk in Amsterdam Oost en heeft een ANBI status. Mocht je zelf iets willen bijdragen en dat zelf willen coördineren? Graag! Stuur een mail naar de Raad van Kerken of naar signal@amsterdamcityrights.org

Ook starten we aankomende week met iets anders dat we tot nu vanaf de straat, via de Straatsignalering of de appgroepen deden. We gaan wekelijks spreekuren houden op de noodlocaties Sporthallen Zuid en Calandlaan. Dit doen we om ongedocumenteerde dakloze mensen in deze noodopvanglocaties beter te kunnen doorverwijzen naar een dagopvang die open is en/of plek voor ze heeft, of voor specifieke hulpvragen mensen zo goed mogelijk door te kunnen verwijzen naar de juiste loketten en/of hulpverlening. 

Tevens horen we steeds meer noodkreten van ongedocumenteerde arbeidsmigranten die door hun vangnet heenzakken, geen financiële reserves meer hebben voor hun kamer, dat ongedocumenteerde gezinnen op straat gezet worden omdat ze hun baantjes in de informele economie verliezen en zo de huur niet meer kunnen opbrengen. Gemeente Amsterdam, FairWork, Wereldhuis van de Protestantse Diaconie zijn bezig deze hulpvragen te analyseren en te coördineren, neem contact op als je weet waar hulp nodig is! info@wereldhuis.org.

Ook is er een crowdfunding campagne gestart om ongedocumenteerde mensen financieel te helpen zie: https://www.gofundme.com/f/domesticworkerssupportaidnow Ook de vakbond FNV die al jaren arbeidsmigranten zonder papieren probeert bij te staan roept op tot hulp:

https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/algemeen-nieuws/2020/04/help-onze-huishoudelijk-werkers