Samos heeft uw hulp nodig!

ANBI Goedgekeurd Goed Doel

Stichting Human Aid Now
E-mail: info@humanaidnow.org

Alleen al in de eerste 21 dagen van september zijn op Samos meer dan 1.300 nieuwe vluchtelingen geland en het kamp, gebouwd om maximaal 650 mensen te huisvesten, heeft nu meer dan 5.500 vluchtelingen. Deze aantallen zijn onbegrijpelijk en het aantal nieuwe vluchtelingen is sinds 2015 niet zo hoog geweest. Er is geen ruimte meer voor deze mannen, vrouwen en kinderen en geen tenten om hen te beschermen. Middelen raken op. Je kunt je niet voorstellen wat de condities zijn voor zoveel vluchtelingen die in zo’n kleine ruimte zijn gepropt.

Vluchtelingen lijden onder het gebrek aan voedsel en water, het gebrek aan toegang tot toilet- en douchefaciliteiten, het gebrek aan hygiëne en het constante wachten waar de overbezetting tot heeft geleid. Ze staan vaak om twee uur ’s ochtends op en staan zeven uur in de rij om een sandwich van 48 calorieën en een vruchtensap te ontvangen; soms is het broodje rijker aan calorieën omdat het vol maden zit!


Kort gezegd betekent dit dat vluchtelingen, zeker diegenen die alleen zijn gekomen, geen drie maaltijden per dag kunnen krijgen, omdat ze te laat zijn om in de rij te gaan staan voor de lunch wanneer ze eindelijk hun ontbijt ontvangen. “Het enige wat we doen is in de rij staan. De hele dag lang. Voor eten, voor kleding, voor het toilet, om naar de dokter te gaan. Het is ondraaglijk”, vertelt een jonge Afghaanse man.

De situatie wordt verergerd door het feit dat vluchtelingen vaak een onzekere toekomst tegemoet gaan. Velen hebben al meer dan een jaar op het eiland doorgebracht en moeten wachten tot 2020 of zelfs 2021 voordat ze hun asielaanvraag kunnen indienen bij het European Asylum Support Office. Er zijn gevallen geregistreerd waarin vluchtelingen hun eerste interviewdatum in 2023 ontvingen!

Vrijdag 13 september was de eerste regenachtige dag van het seizoen. Dit is een beangstigend voorteken van de komende maanden, wanneer het weer op Samos veel kouder en regenachtiger wordt. Het grootste deel van het kamp bestaat uit geïmproviseerde tenten en de meeste asielzoekers hebben heel weinig bij zich en vooral geen regenjassen en winterlaarzen.

Help Samos-vluchtelingen om de winter door te komen. Op de volgende pagina vindt u de lijst met benodigde items. We zullen alle donaties direct naar het magazijn in Samos sturen, waar voor onmiddellijke distributie wordt gezorgd.

Hartelijk dank voor uw hulp!

N.B.:

zie hieronder de boodschappenlijst.

Wat heeft Samos nodig, winter 2019

Heren (meestal maten S, M en L):

– Winterjassen

– Truien

– T-shirts met lange mouwen

– Broek (bij voorkeur joggers, geen costuum broeken aub)

– Sokken

– Ondergoed (nieuw)

– Winterschoenen (alleen warme e/o sport schoenen aub)

Dames (meestal maten M en L):

– Winterjassen

– T-shirts met lange mouwen

– Lange jurken / Abaya

– Broeken (bij voorkeur joggers of leggings)

– Sokken

– Ondergoed BH’s (vooral grote maten)

– Onderkant van ondergoed (nieuw)

– Winterschoenen (geen hakken alstublieft)

Kinderen:

– Winterjassen

– Truien

– T-shirts met lange mouwen

– Broeken (bij voorkeur joggers / leggings)

– Sokken

– Ondergoed (nieuw)

– Winterschoenen

– Rugzakken

– Sjaal en handschoenen

Baby’s: (0 tot 24 maanden)

– Onesies

– Wintersokken

– Truien

– Winterjassen / ski-packs

– Panty’s / broeken / leggings

– Hoeden / handschoenen

Allemaal:

– Slaapzakken

– Regenponcho’s

Doneer aub alleen artikelen die op de lijst staan ​​en die onbeschadigd en schoon zijn. We kunnen de rest niet gebruiken. Het verstopt het loods, kost vrijwilligerswerk en vertraagt ​​de distributie van levensreddende artikelen. Bedankt voor uw begrip.

Als u geen van deze items beschikbaar heeft, overweeg dan om een ​​donatie te doen aan Human Aid Now NL64ABNA0479717273. Elk klein bedrag helpt. Voor 10 euro kunnen we 1 warme waterdichte jas, 9 paar nieuw ondergoed of 80 regenponcho’s kopen!