Vluchttassen in Tassenmuseum

Expositie ‘The Stories We Carry’  –   t/m 4 november in Tassenmuseum Hendrikje, Herengracht 573, Amsterdam

De expositie ‘The Stories We Carry’ in het Tassenmuseum stelt de ervaringsverhalen en tassen centraal van twaalf vluchtelingen. Ze vertellen over de meegenomen tas met hun bezittingen en wat die voor hen betekenen.

Ook is er aandacht voor ontwerper Didi Aaslund die met vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos tassen maakt van aangespoelde reddingsvesten en rubberboten, bedoeld voor het vervolg van de vluchtreis van de ontheemden èn om hen een bezigheid te geven en zodoende hun gevoel van eigenwaarde op te krikken. De opbrengst van dit project ‘No Mad Makers’ gaat naar goede doelen.

zie ook https://tassenmuseum.nl/archief-tentoonstellingen/the-stories-we-carry-expositie-amsterdam/

De tekst van de expositie is in het Nederlands, Engels en Arabisch.

“We hebben mensen geïnterviewd over hun vlucht en hun leven nu. Die verhalen en tassen zijn samengebracht in deze expositie. We laten zien wat deze mensen mee hebben genomen uit hun verschillende landen van herkomst en wat deze bezittingen en hun tas voor hen betekenen,” aldus Leonie Sterenborg, Conservator van Tassenmuseum Hendrikje. Deze mensen verblijven op dit moment in het Asielzoekerscentrum (azc) Amsterdam of wonen al in de regio Amsterdam.

Didi Aaslund en Floor Nagler

Naast vluchtverhalen van de nieuwkomers wordt in de expositie het verhaal verteld van ontwerper Didi Aaslund. Samen met Floor Nagler geeft zij workshops in de vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Tijdens de workshops maken ze tassen van aangespoelde reddingsvesten en rubberboten. Deze tassen kunnen zij vervolgens gebruiken bij de voortzetting van hun reis. Het project geeft mensen behalve een tas, iets zinvols om te doen. Inmiddels wordt de tas voor de verkoop geproduceerd. Met de opbrengst van dit project (No Mad Makers) worden goede doelen gesteund.

Samenwerking met Makers Unite en Stichting Ondertussen

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de organisaties Makers Unite en Stichting Ondertussen. Makers Unite heeft een social inclusion programma ontwikkeld voor nieuwkomers, dat gebaseerd is op het samen creëren van duurzame producten. Samenwerken zorgt voor dialoog en creëert een vertrouwensrelatie. Makers Unite helpt nieuwkomers op die manier bij het opbouwen van een netwerk in de Nederlandse samenleving zodat zij hun leven hier verder kunnen opbouwen.

Stichting Ondertussen bouwt interspaces (tussenruimtes) in Amsterdam, met mensen die ooit gevlucht zijn of nog nooit. Ondertussen heeft op op dit moment drie werkplaatsen. In deze interspaces wordt samen gewerkt en worden talenten, verhalen en netwerken gedeeld. Een van deze drie plekken is het atelier in het azc Willinklaan, waar vrouwen samen kleding en ambachtelijke producten maken. De vrouwen uit het azc hebben meegewerkt aan de expositie The Stories We Carry.

– – –