Raad van State: staatssecretaris mocht asielzoeker met ptss niet op straat zetten

Ten behoeve van een ongedocumenteerde asielzoeker met Post-Traumatische Stress Stoornis had jurist Pim Fischer hoger beroep bij de Raad van State aangetekend.

Het betreft een individuele casus, die mogelijk jurisprudentie kan bieden in andere gevallen.

Fischer was in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de staatssecretaris om een ongedocumenteerde asielzoeker (‘vreemdeling’ in het juridisch jargon) de toegang tot de VBL [=VrijheidsBeperkende Locatie, in Ter Apel] te ontzeggen. De getraumatiseerde man kwam daardoor op straat te staan.

 

De Raad van State heeft het beroep van Fischer gegrond verklaard: “de staatssecretaris heeft in strijd met artikel 3:2 van de Awb gehandeld door de vreemdeling de feitelijke toegang tot de VBL te weigeren, zonder medisch onderzoek te laten verrichten.’’ Het betreffende besluit van de staatssecretaris in deze van 27-20-16 is vernietigd.

Uitspraak Raad van State 20170172411lV1, gedaan op 5-7-17