Twee verklaringen van het Veiligheidspact tegen Discriminatie

Het Veiligheidspact tegen Discrimatie, waar de Raad van Kerken Amsterdam actief bij betrokken is,
heeft 11 mei twee verklaringen uitgegeven naar aanleiding van nieuwe geweldsdaden tegen een joods restaurant
en tegen een homoseksueel paar. Burgemeester Femke Halsema verwees naar de verklaringen in het programma M diezelfde dag.

Verklaringen van het Veiligheidspact tegen Discriminatie 11 mei 2020

Joods restaurant opnieuw doelwit gerichte actie


Met afschuw heeft het Veiligheidspact tegen Discriminatie vernomen dat het joodse restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam op vrijdag 8 mei opnieuw het doelwit is geworden van een gerichte actie.

Het gaat om dezelfde dader die eind 2017 het restaurant belaagde; een Syrische vluchteling met Palestijnse achtergrond. Nu sloeg hij een ruit in en stak de Israëlische vlag in brand. Het is de vijfde keer in nog geen tweeënhalf jaar tijd dat de eigenaar en zijn familie met een dergelijk incident bij HaCarmel worden geconfronteerd.

Dit soort incidenten hebben – zeker zo kort na 4 mei – grote impact op het gevoel van veiligheid binnen de joodse gemeenschap. Het Veiligheidspact tegen Discriminatie is een burgerinitiatief dat juist de kracht laat zien van het voor elkaar en elkaars veiligheid opkomen. En dat is keihard nodig.

Wij verzetten ons krachtig tegen aanvallen op mensen of gebouwen die tot een (minderheids)groep behoren die een dader niet aanstaat. Want we kunnen in onze pluriforme samenleving fundamenteel van levenswijze en van mening verschillen, maar dat kan en mag nooit een motief zijn om te discrimineren, laat staan om over te gaan tot verbaal of fysiek geweld.

Weer anti-LHBTIQ+ geweld in Amsterdam


Het Veiligheidspact tegen Discriminatie heeft met ontzetting kennis genomen van het feit dat zondagmiddag 10 mei in Amsterdam-Oost twee homoseksuele mannen weer het slachtoffer zijn geworden van intimidatie en homofoob geweld. Het incident volgt op de belaging, grove belediging en het bespugen van hetzelfde stel op Eerste Paasdag in dezelfde buurt. Ook werd op zaterdag 25 april een trans-persoon mishandeld door drie mannen op het Amsterdamse metrostation Duivendrecht.

Dit soort incidenten hebben grote impact op het gevoel van veiligheid binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Het Veiligheidspact is een burgerinitiatief dat juist de kracht laat zien van het voor elkaar en elkaars veiligheid opkomen. En dat is keihard nodig. Wij verzetten ons krachtig tegen aanvallen op mensen of gebouwen die tot een (minderheids)groep behoren die een dader niet aanstaat. Want we kunnen in onze pluriforme samenleving fundamenteel van levenswijze en van mening verschillen, maar dat kan en mag nooit een motief zijn om te discrimineren, laat staan om over te gaan tot verbaal of fysiek geweld.N.B. De Raad van Kerken Amsterdam heeft het Veiligheidspact tegen Discriminatie ondertekend.
De voorzitter van de Raad maakt deel uit van de coördinatiegroep van het Pact
en was betrokken bij de opstelling van deze verklaringen.