Nieuwsbrief Taakgroep Vluchtelingen Raad van Kerken Amsterdam - januari 2018

 

In deze Nieuwsbrief vindt u :

diverse informatie over

   - de januari bijeenkomst van de Taakgroep Vluchtelingen

   - Huiskamerrestaurants door en voor vluchtelingen

   - Petitie voor ruimhartiger Kinderpardon: Ze zijn al thuis

   - BBB scherpt regels aan

   - AZC Amsterdam van Bajes naar Osdorp

   - Verkiezingstijd !

   - Verkiezingsdebat op 13 maart

   - Wat leverde de Actie Steun Ongedocumenteerden in 2017 op ?

   - Kerstviering op Zeeburgerpad

   - Dagopvang tussen Kerst en oud&nieuw in kerken

   - 'Ook goedemorgen' - interview met Annette Kouwenhoven

   - Regeerakkoord over opvang uitgeprocedeerde vluchtelingen

Bijeenkomst Taakgroep Vluchtelingen 18 januari

Donderdag 18 januari is de derde donderdag in de maand, dus weer tijd voor de bijeenkomst van Taakgroep/Platform Vluchtelingen – Kerkstraat 107, 17.00 -19.30 uur.

Onze gast is Marieke van Doorninck, coördinator ASKV, voormalig raadslid GL

Meer lezen.

Kom eten in de Vluchtmaat of bij Cuisine Clandes10

Kom eten in de Vluchtmaat of bij Cuisine Clandes10

Op minimaal twee plekken in Amsterdam kun je voor een goede maaltijd terecht bij asielzoekers.

Op 26 januari is het huiskamerrestaurant in de Vluchtmaat open (Joan Muyskensweg 32, Amsterdam-Duivendrecht). Op het menu: een vegetarische Ethiopische maaltijd en een mooi side-programma over de eetcultuur van de bewoners van de Vluchtmaat. Reserveren: eet@vluchtmaat.nl.

In de Kraaipan, Hofmeyrstraat 67, 1091 LX Amsterdam (bij Amstelstation), vind je Cuisine Clandes10, waar internationale koks en vrijwilligers bijna elke zaterdag een verrassende maaltijd op tafel zetten. Eerstvolgende: zaterdag 27 januari; restaurant open vanaf 17.30 uur. Reserveren: www.maisonpaysbas.org/nl/Cuisine-Clandes10/

Meer lezen.

Petitie voor een ruimhartiger Kinderpardon: Ze zijn al thuis

Het kinderpardon beoogt een groep asielzoekerskinderen die hier al jarenlang verblijven een verblijfsvergunning te geven, zodat ze niet meer bang hoeven zijn dat ze worden uitgezet naar een land dat ze vaak niet eens kennen.

De regeling bestaat formeel al wel, maar wordt door de overheid zo streng gehanteerd dat bijna geen kind eraan voldoet. De petitie pleit voor ruimhartigheid.

Lees meer op:  https://www.kerkinactie.nl/actueel/ook-kerken-steunen-petitie-ze-zijn-al-thuis

Meer lezen.

Regels voor overnachten in BBB aangescherpt

Met de grote vluchtelingenstroom van 2016/17 is inmiddels ook het aantal kansloze asielzoekers, of vluchtelingen aan wie geen verblijfsvergunning wordt verleend, toegenomen. Voor deze mensen is de BBB-voorziening – maar de capaciteit daarvan is al jaren onvoldoende en kan dus de toename niet aan.

Meer lezen.

AZC Amsterdam: van Bajes naar Osdorp

Het AZC in de Bijlmerbajes gaat binnenkort dicht; in Osdorp gaat aan de Willinklaan 5 een nieuwe AZC locatie open. In Osdorp en Slotermeer is al veel overleg om te bezien of/wat de kerken kunnen doen. Meer informatie in de volgende Nieuwsbrief.

Verkiezingstijd !

Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij telt natuurlijk zwaar mee welke visie de politieke partijen hebben over opvang van vluchtelingen in Amsterdam. Wat zeggen de partijprogramma’s over de BBB? Wat zeggen ze over opvang en terugkeer? Binnenkort meer informatie op onze website. - In november debatteerden vier raadsleden hierover.

Meer lezen.

Verkiezingsdebat 'Ik geloof in Amsterdam'

Op dinsdag 13 maart, 20.00 uur in de Noorderkerk, Noordermarkt treden lijsttrekkers van (vrijwel) alle Amsterdamse partijen (ook de nieuwe) met elkaar in discussie over onderwerpen die ons als kerken na aan het hart liggen. Natuurlijk vragen we aandacht voor opvang en integratie van vluchtelingen.

Wat leverde de Actie Steun Ongedocumenteerden in 2017 op ?

In het december nummer van Kerk in Mokum stond een fantastisch artikel over de Actie Steun Ongedocumenteerden die de Taakgroep Vluchtelingen in december 2016 lanceerde.  Zie: http://www.pkn-amsterdam.nl/bladerpdf/KerkinMokum10/index.html?page=6   Iedereen is natuurlijk heel nieuwsgierig of de Actie nu ook iets heeft opgeleverd. Dat is zeker het geval!

Meer lezen.

Kerstviering op Zeeburgerpad

Kerstviering op Zeeburgerpad

Op initiatief van Jerrit Vellenga, diaconaal opbouwwerker in Amsterdam Oost, vond op 1e Kerstdag in de gekraakte opvang aan het Zeeburgerpad een kerstviering plaats.


Meer lezen.

Dagopvang tussen Kerst en oud&nieuw door Elthetokerk en Keizersgrachtkerk

De dag na Kerst werd het pand aan het Zeeburgerpad weer ontruimd. Elthetokerk (Javastraat) en Keizersgrachtkerk boden de vluchtelingen de mogelijkheid overdag te verblijven in een ruimte in hun kerkgebouw.

Meer lezen.

Ook goedemorgen - interview met Annette Kouwenhoven

Annette is een belangrijke motor in het Amsterdamse werk voor mensen zonder verblijfsstatus – vanuit de Protestantse Diaconie maar ook via verschillende andere initiatieven.

Meer lezen.

Regeerakkoord over opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

Landelijk verandert er ten gevolge van het nieuwe Regeerakkoord een en ander met betrekking tot de opvang van uitgeprocedeerden die het land moeten verlaten. In acht gemeenten (waaronder Amsterdam) komt een LVV: Landelijke Vreemdelingenvoorziening.

Meer lezen.

Colofon

Deze nieuwsbrief is een initiatief van de Taakgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken Amsterdam en wordt verzonden aan alle bij de Raad van Kerken Amsterdam aangesloten kerkgenootschappen en hun parochies en wijkgemeenten. Ook de deelnemers aan het overlegplatform dat de Taakgroep ook is, ontvangen de Nieuwsbrief, evenals een groep externe contacten.

Stuur deze Nieuwsbrief svp door aan belangstellenden in uw gemeente !

Bent u betrokken bij activiteiten voor asielzoekers, nieuwe vluchtelingen, vluchtelingen met een verblijfsstatus of ongedocumenteerden ? Meld uw activiteit bij:

redactietaakgroepvluchtelingen@gmail.com

---