Op maandag 1 juli gaf het Team Ongedocumenteerden van de gemeente informatie over de invulling van de nieuwe procedure in de 24-uursopvang in combinatie met de LVV. De huisvesting in relatief kleine locaties zal pas volgend jaar beschikbaar komen, na verbouwingen. Tot nu toe zijn er 6 panden aangewezen, goed voor ruim 230 personen, terwijl er 500 onderdak moeten. Het traject van begeleiding naar een duurzaam perspectief zal al wel van start gaan, m.n. voor hen die nu in de 3 grote bed, bad & broodvoorzieningen wonen. De regie zal in handen zijn van een samenwerkingsverband van HVO-Querido, ASKV en VVN.
Op vragen vanuit Wereldhuis en Code Rood Netwerk over de nood van ongedocumenteerden die niet in de opvang terecht kunnen en zelfs niet op een wachtlijst gezet worden, onder wie minderjarigen en vrouwen met kinderen, antwoordde Anne Klerks, het hoofd van het Team, dat ze de handen vol hebben aan het organiseren van 500 plekken, dat er geen extra noodopvang beschikbaar komt, – maar dat brieven waarin noodsituaties gemeld worden welkom zijn, opdat ze niet genoegzaam ‘achterover leunen’.
Er moeten nog allerlei details worden uitgewerkt; zo zijn er nog geen afspraken gemaakt over beleid rond diegenen die zonder ‘bestendige oplossing en perspectief’ de opvang moeten verlaten. Bij Dublinclaimanten – die alleen in Amsterdam opvang krijgen, niet in de andere LVV-steden – ligt de inzet op terugkeer naar eerste land van aanmelding (met uitzondering van Griekenland en Hongarije), hoewel kwetsbaarheid ook een rol speelt. Het zal niet meer mogelijk zijn, zoals nu, om de (rest van de anderhalf jaar) wachttijd uit te zitten, voordat men zich in Ter Apel kan melden voor de asielprocedure.
Het nieuwe ‘lokale samenwerkingsoverleg’ zal op dinsdag 9 juli de eerste reeks casussen gaan bespreken. Half juli, voor het zomerreces, zal het Team Ongedocumenteerden een openbare brief aan de gemeenteraad sturen met meer uitgewerkte afspraken, plus een handboek voor wie er in gaat werken.