Nieuwsbrief Taakgroep Vluchtelingen Raad van Kerken Amsterdam - november 2017

 

---

Deze Nieuwsbrief wordt verzonden aan alle bij de Raad van Kerken Amsterdam aangesloten kerkgenootschappen en hun parochies en wijkgemeenten. Ook de deelnemers aan het overlegplatform dat de Taakgroep ook is, ontvangen de Nieuwsbrief, evenals een kleine groep externe contacten.  

Stuur deze Nieuwsbrief svp door aan belangstellenden in uw gemeente!

 

In deze Nieuwsbrief vindt u:

•   informatie over ongedocumenteerde asielzoekers en lobbywerk, m.n. uitnodigingen voor: Open Air Symposium 15 november, Pardon?!-vlaggenactie 20 november, Nacht van de Vervanging 22 november, Tafels van Hoop 18 december

• informatie over activiteiten met en voor vluchtelingen

• nieuwsberichten  

Open Air Symposium BBB - 15 november

Open Air Symposium

WALBORG 2B + 500 METER

15 NOVEMBER 2017 - TWEE JAAR GOEDEMORGEN TEAM

Vanaf 8.30 u.// BED/BAD/BROOD - CRITERIA - GETUIGENISSEN

OP DIT SYMPOSIUM BESPREKEN WE DE BBB SITUATIE: INVOERING VAN CRITERIA EN GETUIGENISSEN. TEVENS BLIKKEN WE TERUG OP WEER EEN JAAR SIGNALERING DOOR HET GOEDEMORGEN TEAM AMSTERDAM

Meer lezen.

Belangenbehartigers van ongedocumenteerden slaan alarm

Amsterdamse organisaties die opkomen voor de belangen van ongedocumenteerden slaan alarm

Het was al langer bekend dat criteria van de BBB zouden worden ingevoerd, sinds maandag 6 november 2017 is dit een feit.

Met gevolg dat twee Eritrese vrouwen met Dublin claim geen toegang meer tot de BBB kregen. Een van deze vrouwen is vijf maanden zwanger, zij verblijft nu in een gekraakt pand van We Are Here.

Tevens worden de eerste exit gesprekken gevoerd met mensen die in de BBB nachtopvang verblijven en niet meer voldoen aan de criteria.

Naast de invoer BBB criteria dreigt ontruiming voor Vluchtgroep Diemen. De omstandigheden voor ongedocumenteerden in Amsterdam wordt steeds instabieler, dakloosheid dreigt.

Meer lezen.

Eritrese vrouw vertelt: van BBB naar kraakpand

Nooit had ik gedacht dat ik een pand zou kraken, maar mijn situatie dwong mij hier toe.

Al bijna twee jaar woon ik, als ongedocumenteerde vrouw, in de bad-bed-brood nachtopvang van de gemeente Amsterdam. Dat betekent dat ik al meer dan 700 keer opnieuw dakloos ben gemaakt. Elke ochtend om kwart voor 9 word ik zonder geld, weer of geen weer, op straat gezet en moet ik overdag op straat verblijven. Het pand waar ik ‘s nachts slaap staat dan de hele dag leeg en pas na 16.00 uur mag ik weer naar binnen.

Ook als ik ongesteld ben moet ik de hele dag op straat lopen, zonder geld om ergens naar de wc te kunnen gaan.

Meer lezen.

Pardon?! - campagne - 20 nov-25 dec

Nu zetten we zelfs vernederlandste kinderen uit? Zeg ook: Pardon?! Het Kinderpardon wordt niet uitgebreid, rechtsbijstand beperkt. Waar is dat tolerante en gastvrije land van ons gebleven? Vanaf 20 november (Dag van Rechten van het Kind) hijsen en dragen we de Nederlandse vlag met het woord ‘Pardon?!’ erin. Een uiting van verbazing en verzet, want we willen weer trots kunnen zijn op een tolerant en gastvrij land. Hijst uw kerk ook de vlag? Of doet u dat zelf? U kunt polsbandjes en vlaggen aanvragen. Op de Pardon-Website kunt u zich straks registreren en onmiddellijk geïnformeerd worden als er een kind of hele familie wordt uitgezet.

Meer lezen.

---

Nacht van de Vervanging - 22 november

Op woensdag 22 november 2017 geven politici en bekende Nederlanders voor één nacht onderdak aan een vluchteling zonder verblijfsvergunning, als ‘vervanging’ van de opvang die vluchtelingenorganisaties dagelijks bieden. Het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen wil daarmee vluchtelingen een gezicht geven.

In de opmaat naar de overnachting organiseert het ASKV die avond een bijzondere bijeenkomst 'De Nacht van de Vervanging' in het Verzetsmuseum in Amsterdam. U bent van harte welkom! Dit jaar stellen stand-upcomedian en schrijver Raoul Heertje, acteur en presentator Joost Prinsen en vele andere bekende Nederlanders hun huis open voor een vluchteling. Waarom zij dat doen vertellen zij tijdens De Nacht.

Ook zullen 4 fractievoorzitters uit de gemeenteraad spreken over het nieuwe opvangbeleid.

Meer lezen.

Tafels van hoop voor vluchtelingen - Kerk in Actie

Op de Internationale Dag van de Migrant, 18 december 2017, willen we met elkaar de langste tafel van Nederland dekken en vluchtelingen uitnodigen om aan te schuiven. Hoe? Door met vluchtelingen aan tafel te gaan, in uw kerk, op uw school, in het buurthuis of gewoon bij u thuis. Kerk in Actie hoopt met alle tafels samen die avond de langste tafel van Nederland te vormen. Doe mee en geef vluchtelingen het gevoel dat ze welkom zijn en erbij horen.

Meer lezen.

25 ongedocumenteerde asielzoekers naar Zeeburgerpad

Persbericht 5 november : Vandaag hebben wij, de Unity-groep, onderdeel van vluchtelingencollectief ‘WE ARE HERE’, het pand aan het Zeeburgerpad 94 in gebruik genomen. De ruimte, voorheen kringloopwinkel Juttersdok, stond al een tijd leeg.

Meer lezen.

Vervolg op Open Brief van de Taakgroep Vluchtelingen van 17 juli jl.

In juli stuurde de Taakgroep Vluchtelingen een open brief aan B&W en de leden van de Amsterdamse gemeenteraad.

Zie: http://rvkamsterdam.nl/index.php/vluchtelingen/open-brief-aan-bw-en-gemeenteraad-amsterdam/

Aanleiding was de toenemende druk op de BBB-voorziening in Amsterdam en een herhaald pleidooi van de Amsterdamse Kerken om een humaan en barmhartig beleid te voeren in deze.

Fractievoorzitter Groen Links, Rutger Groot Wassink, liet weten de brief mee te nemen naar de bespreking in de Amsterdamse raad in september 2017. GroenLinks pleit er al heel lang voor om de opvang uit te breiden en stelde in de raadsvergadering voor nu ook de beperkende voorwaarden te schrappen. Maar daar gingen de overige partijen niet in mee.

Meer lezen.

Huiskamerrestaurant de Vluchtmaat - 24 november, 15 december

Joan Muyskenweg 32  -  1114 AN Amsterdam Duivendrecht

De opening van huiskamerrestaurant de Vluchtmaat op 20 Oktober was een groot succes!

Op 24 November en op 15 December zal het huiskamerrestaurant opnieuw zijn deuren openen.

Wil je er deze keer ook bij zijn? Reserveer dan door een email te sturen naar: eet@vluchtmaat.nl Wees er snel bij, want de vorige keer waren we binnen no time volgeboekt!

Meer lezen.

Stop met het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan

Stop met het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan

Teken de petitie! Kerk in Actie roept samen met Amnesty en andere organisaties Nederland en andere Europese landen op te stoppen met het uitzetten van Afghanen naar hun thuisland.

Meer lezen.

Begeleiding bij terugkeer - Solid Road - 29 november

Stichting Solid Road organiseert op woensdag 29 november 2017 om 20:00 uur in de Martuskerk, Copernicusstraat 18, 3817 VJ Amersfoort een voorlichtingsavond over terugkeer van vluchtelingen en asielzoekers.

Meer lezen.

Wereldhuis zoekt buddy's voor mensen zonder papieren

In Amsterdam leven naar schatting ongeveer 15.000 migranten zonder verblijfsvergunning. Velen van hen zijn arbeidsmigranten, maar ook mensen die asiel zochten, via huwelijksmigratie of mensen die slachteroffer zijn geworden van vrouwenhandel. Ongedocumenteerde migranten kunnen elkaar ontmoeten in het Wereldhuis. Wij zijn hiervoor op dit moment op zoek naar: Buddy’s voor mensen zonder papieren. Stuur een e-mail naar info@wereldhuis.org of neem contact op via 06-13966445.

Vluchteling en werk

Behoefte aan een bijzondere hotelovernachting? Tot 1 januari kun je terecht in The Movement Hotel - Pop-up hotel in de voormalige Bijlmerbajes. Vluchtelingen van het azc in hetzelfde complex runnen het hotel dat nog steeds de oude sfeer ademt. www.trouw.nl/home/in-het-bijlmerbajeshotel-draait-alles-om-vrijheid~a1bb417a/  Boek een cel via: www.themovementhotel.com   

Dokter Co op tv - 10 december

De documentaire ‘Dokter Co’ over Co van Melle, die in Amsterdam aan de wieg stond van We Are Here en nog steeds dagelijks zorg verleent, zal op televisie te zien zijn op 10 december. 'Dokter Co is misschien wel de enige persoon die ze aanraakt, warmte geeft en menselijk contact biedt.' Zie een interview met de filmmaker in Vrij Nederland: …

Meer lezen.

Brandpunt over We Are Here

Het programma Brandpunt van dinsdag 19 september bood een boeiende reportage over de Amsterdamse groep We Are Here en de hulp die het Wereldhuis, m.n. Annette Kouwenhoven, hen biedt. Terug te kijken op: www.uitzendinggemist.net/aflevering/406484/Brandpunt.html  (passage begint op 19.30 min. tot het eind op 45.07 min.) - De moeite waard!