logo
Nieuwsbrief Taakgroep Vluchtelingen - Oktober 2024
Het is de profetische taak van de kerken om
- de waarheid te vertellen in een samenleving die leeft in illusie
- te rouwen in een samenleving die onrecht systematisch ontkent
- gestalte te geven aan hoop in een samenleving die leeft in wanhoop
Deze woorden van de Amerikaanse theoloog Walter Brueggemann citeerde Derk Stegeman in zijn lezing tijdens de landelijke werkdag vluchtelingen van de Raad van Kerken op 20 november 2021.
Het is niet moeilijk om ook nu in onze samenleving illusie, onrecht en wanhoop te herkennen, zeker waar het de omgang met vluchtelingen betreft; de oproep tot waarheid, rouw èn hoop is een krachtige impuls om ons te blijven inzetten voor (ongedocumenteerde) vluchtelingen.
De lezing van Derk Stegeman is het waard om hier te herlezen.
In deze nieuwsbrief van oktober 2024 vindt u informatie over:
= 3 november - Herdenkingswake omgekomen vluchtelingen
= Waardering voor de gemeente
= "Ongedocumenteerden zijn ook Amsterdammers"
= Visie van de gemeente
= Kaart opvangplekken in Amsterdam
= Als ik vastloop, loop jij dan mee?
= In Amsterdam wonen 931.298 gelukszoekers
= Asielbeleid toonbeeld van harteloosheid
= Spreekt 'de kerk'?
= 26 oktober - landelijke inspiratiedag werkgroep vluchtelingen RvK
= 1 november (gepland) - opening Hushu House
= Vlugschrift Vluchtelingen van Kerk in Actie - oktober 2024

U vindt onze nieuwsbrieven op:
www.rvkamsterdam.nl/vluchtelingen/nieuwsbrieven

= 3 november - Herdenkingswake omgekomen vluchtelingen

13.30-16.00 u. Mozes en Aäronkerk - lezing, oecumenische viering
Voorafgaand aan de herdenking zal schrijfster Rosita Steenbeek om 13.30 uur verhalend ingaan op de situatie van vluchtelingen in Europa. Deelnemers aan de bijeenkomst kunnen aansluitend met haar in gesprek. Het voorprogramma vindt plaats in het Huis van Sant’Egidio (Waterlooplein 205, naast de kerk).
Om 15.00 uur begint in de Mozes en Aäronkerk (Waterlooplein 207 te Amsterdam) de jaarlijkse oecumenische herdenking plaats van vluchtelingen die afgelopen jaar omkwamen aan de Europese grenzen. Vertegenwoordigers van verschillende kerken zijn daarbij aanwezig. Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Bij de herdenking nemen hun verhalen een belangrijke plaats in. Aan hen denken wij en hun namen worden genoemd, opdat zij niet vergeten worden.
Tijdens de herdenkingsdienst verzorgt Abdelkader Benali, schrijver, columnist en tv-presentator, de overweging. De herdenking wordt afgesloten met een processie naar de Amstel, waar bloemen worden uitgestrooid om de overledenen te gedenken.
De herdenking wordt georganiseerd door de Raad van Kerken Amsterdam, het Jeannette Noëlhuis, de Protestantse Diaconie, Wereldhuis en de Gemeenschap van Sant’ Egidio.

= Waardering voor de gemeente

De Raad van Kerken Amsterdam heeft waardering uitgesproken voor het besluit van B & W om opvang en begeleiding van en zorg voor ongedocumenteerden in 2025 te continueren. Lees de brief hier (pdf).
De lidkerken van de Raad zetten zich, alle op eigen wijze, in voor mensen op de vlucht, vanuit het verlangen naar een samenleving waarin mensen recht wordt gedaan. Kerken en de gemeente en lokale organisaties zijn partners in het werken aan een barmhartige samenleving waarin mensen niet aan hun lot worden overgelaten.

= “Ongedocumenteerden zijn ook Amsterdammers”

Terwijl de landelijke overheid het voor vluchtelingen en ongedocumenteerden steeds moeilijker wil maken, onder meer door de bijdragen voor opvang en begeleiding te beëindigen, heeft het stadsbestuur besloten om bestaand beleid zo veel mogelijk voort te zetten, in elk geval in 2025. Dit heeft wethouder Groot Wassink verwoord in de Raadsinformatiebrief van juli jl.
Hij zei het al vaker: “Ongedocumenteerden zijn ook Amsterdammers.” “Omdat ongedocumenteerden zich vanwege hun status in een bijzonder kwetsbare positie bevinden en vaak in schrijnende omstandigheden leven is ondersteuning noodzakelijk. De gemeente wil hen een zo menswaardig mogelijk bestaan in onze stad geven, door de ongedocumenteerde Amsterdammers toegang tot voedsel en noodzakelijke zorg te geven. Daarbij wordt ingezet op perspectief, onder meer door toegang tot hoger onderwijs en de opvang voor ongedocumenteerden.” (brief, blz. 1)
De Raadsinformatiebrief bespreekt in 13 blz. o.a. resultaten van de opvang in de LVV, draagvlak in de buurt, medische zorg, toegang tot onderwijs, voedselhulp, vastgelopen zaken, Surinaamse oud-nederlanders, ongedocumenteerden buiten de opvang, en pleit tenslotte voor herstel van de discretionaire bevoegdheid.

= Visie van de gemeente

In juli publiceerde de gemeente ook een uitgebreid stuk over ‘De Amsterdamse inzet voor vluchtelingen en ongedocumenteerden. Ambitie, visie en beleidskader’
In 22 blz. wordt beleid geschetst tot en met 2027. Dit gaat over vluchtelingen, onder wie asielzoekers en Oekraïense ontheemden, en ongedocumenteerden. Op dit moment zijn er ong. 4.100 asielopvangplekken (deels bewoond door statushouders die wachten op andere woning). Op bijna 200 van deze plekken verblijven alleenstaande minderjarigen. Momenteel verblijven ong. 3.000 Oekraïense ontheemden in gemeentelijke opvang, en ong. 2.000 bij particulieren. Daarnaast verblijven naar schatting 15.000 tot 30.000 mensen zonder papieren in de stad. Voor een kleine groep van hen is opvang in de LVV beschikbaar: 360 (betaald door het ministerie) plus 140 (voor noodgevallen).
In het hoofdstuk over visie, principes en doelstellingen is voor opvangplekken belangrijk: goede kwaliteit, verspreid over de stad, goede begeleiding van de bewoners en goede communicatie met buurtbewoners.
De afdeling van de gemeente die sinds begin vorig jaar gaat over ‘Migratie, Asiel en Ongedocumenteerden’ heeft klankbordgroepen opgezet, waarin mensen uit de doelgroepen zich kunnen uitspreken over het beleid, zodat de gemeente beter kan inspelen op behoeften van vluchtelingen zelf. Aan het eind wordt het financieel kader besproken: dat ziet er zorgelijk uit.

= Kaart opvangplekken in Amsterdam

Het visiestuk van de gemeente heeft als bijlage een kaart van de stad met alle opvangplekken: Coa, Oekraïeners, LVV, gemengde locaties (jongeren/statushouders), flexprojecten (pdf).

= Als ik vastloop, loop jij dan mee?

Bij de begeleiding van ongedocumenteerden in de amsterdamse LVV (24-uurs opvang met begeleiding) lopen sommigen vast en vinden geen oplossing. Verblijf, doormigratie of terugkeer blijkt niet mogelijk. Waarom en wat dan? Een onderzoek hiernaar laat zien dat het om ong. 10 % van de deelnemers gaat. Problemen liggen op vijf gebieden:
1) nationaliteit of identiteit onbekend, 2) medisch kwetsbaren, 3) staatlozen, 4) Surinaamse oud-nederlanders, 5) langdurig verblijvenden met arbeidsverleden.
Drie grote knelpunten: 1) verschil tussen wat kan op papier en de realiteit, 2) te hoge bewijslast en teveel nadruk op eigen verantwoordelijkheid, 3) te simpele weergave van motivatie en medewerking van deelnemers.
Lees de samenvatting hier (pdf).
Het rapport kunt u aanvragen bij info@rgoa.nl

= In Amsterdam wonen 931.298 gelukszoekers

En in Nederland wel 18.008.287 mensen die allemaal geluk zoeken – wie niet? Hebt u de posters al gezien in de stad? Stichting Gelukszoekers lanceerde in 2016 een eerste campagne. Acht jaar later is de toon over migratie alleen maar verhard. Deze nieuwe posters willen bijdragen aan een samenleving waarin iedereen elkaar het beste gunt, ongeacht waar iemands wieg stond. U kunt ze downloaden, vergroten en verspreiden. Op www.ikbeneengelukszoeker.nl vindt u ook t-shirts en kettinkjes, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Stichting Here to Support, de amsterdamse organisatie die ongedocumenteerden steunt en samen strijdt voor systeemverandering.

= Asielbeleid toonbeeld van harteloosheid

In mei jl. publiceerde de landelijke Raad van Kerken een een scherp kritisch artikel
over de plannen rond asiel en migratie in het hoofdlijnenakkoord, waarin het asielbeleid werd benoemd als toonbeeld van harteloosheid.
De Protestantse Kerk Nederland verklaarde begin september: Met het afschaffen van de bed-bad-brood-regeling zakken we als samenleving door een morele ondergrens”. Scriba René de Reuver zei: “Een overheid moet een schild voor de zwakken zijn, maar juist deze kwetsbaren laten we nu als een baksteen vallen.”
Met inspiratie van kerken in Duitsland, Engeland en Frankrijk schreef Micha Nederland, een netwerk van 20 christelijke non-profit organisaties, begin september een verklaring: 'Evangelie en extreem-rechts gaan niet samen', inmiddels ondertekend door ruim 750 mensen uit allerlei kerken - aangevuld met handelingsperspectieven.
De nederlandse Rooms-Katholieke bisschoppen publiceerden bij de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling op 29 september een korte boodschap, waarin zij o.a. bed, bad en broodvoorzieningen voor vluchtelingen onmisbaar achten. Zij roepen op om ‘herbergzaam te zijn en om het hart te openen en royaal te zijn voor hen die door oorlog en vervolging op de vlucht zijn geslagen.’ Lees de boodschap hier.

= Spreekt 'de kerk'?

Moeten de kerken (‘wij als kerken’) zich inderdaad uitspreken naar aanleiding van de verkiezingsuitslag en de regeringsverklaring en in de context van Europese ontwikkelingen? Het risico is dat dit onbedoeld bijdraagt aan polarisatie. Misschien is het wijs om ook t.a.v. dit zo belangrijke thema meervoudig te luisteren (wat we leerden in de interreligieuze dialoog)?
Wat draagt bij aan vrede, verdraagzaamheid en verbinding? Hoe zijn we kerk in een tijd van polarisatie? In de Algemene Vergadering van de amsterdamse Raad van Kerken noemden we al eerder de stiltekring in maart op het Museumplein, georganiseerd door de Keizersgrachtkerk (PKA), waarin we uiting wilden geven aan onze grote bezorgdheid over toenemende polarisatie in onze samenleving.
De landelijke Raad van Kerken verklaart dat ze het gesprek wil zoeken en stimuleren door middel van een reeks essays van theologen uit de volle breedte van de kerk, waarvan er inmiddels 11 zijn verschenen (zie bovenstaande link).
Ook verscheen bij de Raad van Kerken het rapport Presentie en Profetie.

= 26 oktober – Inspiratiedag werkgroep vluchtelingen landelijke Raad van Kerken

10-16 u. Johanneskerk, Amersfoort - Tijdens deze inspiratiedag scheppen wij ruimte voor de wereld omgekeerd van het meest strenge asielbeleid naar het meest humane asielbeleid ooit. Omdat wij ten diepste geloven dat wij geroepen zijn om ons in te zetten voor vluchtelingen en asielzoekers. Met elkaar gaan we de onverschilligheid voorbij en spreken ons uit voor een humaan asielbeleid en een hartmoedige samenleving.
Lezing door Frank Candel, directeur VluchtelingenWerk, lunch en workshops
Hier vindt u het programma en kunt u zich aanmelden.

= 1 november (gepland) - opening Hushu House

Het Hushu House (www.hushuhouse.org) is een initiatief van betrokken mensen en organisaties in Amsterdam Zuidoost, die zich inzetten voor ongedocumenteerde stadsgenoten. De hulpverlening voor ongedocumenteerden in Amsterdam is vaak versnipperd en zij kunnen hun rechten niet altijd duidelijk of te vinden. Daarom hebben stadsdeel Zuidoost, grassrootsorganisaties en ngo's een centraal punt opgericht, waar ongedocumenteerde Amsterdammers, familieleden, buurtgenoten en solidaire Amsterdammers overdag terecht kunnen voor informatie, advies en hulp. Zo worden betrokkenen beter doorverwezen naar de juiste instanties en weet men de noodzakelijke ondersteuning te vinden in ons stadsdeel – en daarbuiten. Adres: Harriet Freezerstraat 119B, bij metro Ganzenhoef.

= Vlugschrift Vluchtelingen van Kerk in Actie

De editie van oktober vindt u hier.
T a a k g r o e p V l u c h t e l i n g e n
Raad van Kerken Amsterdam
voor reacties, aanmelden of afmelden, mail naar:
redactietaakgroepvluchtelingen@gmail.com
Email Marketing Powered by MailPoet